Welke oorzaken heeft incontinentie bij mannen?

Wat is het geheim goede continentiezorg?

Meer lezen

Heeft hij een vergrote prostaat of is de prostaat bij een operatie verwijderd?

De meest voorkomende vorm van urineverlies bij mannen is aanhoudend druppelen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een vergrote prostaat, die de doorgang van urine tijdens het plassen bemoeilijkt. Daardoor wordt de blaas niet volledig geleegd. Een vergrote prostaat kan ook Aandrangincontinentie veroorzaken, een plotselinge aandrang om te plassen

Een prostaatoperatie kan de spieren tijdelijk verzwakken, waardoor inspanningsincontinentie ontstaat – onwillekeurig urineverlies als u lacht, hoest of bepaalde lichamelijke activiteiten verricht. In sommige gevallen worden tijdens een operatie de spieren en de zenuwen beschadigd en kan er een langduriger probleem ontstaan.

Heeft hij mobiliteitsverlies?

Soms kan mobiliteitsverlies door lichamelijk letsel of ouderdom de oorzaak zijn dat men niet op tijd kan reageren op signalen van de blaas of darmen.

Heeft hij een psychische aandoening?

Als u iemand met een psychische aandoening verzorgt, kan het zijn dat hij gewoon niet merkt dat er urine of ontlasting op komst is, of dat hij door zijn ziekte niet in staat is op de signalen hiervan te reageren.

Heeft hij een lichamelijke aandoening?

Bepaalde lichamelijke aandoeningen, met name aandoeningen aan de hersenen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose (MS) en hersenbeschadiging kunnen incontinentie veroorzaken. Dat komt doordat de zenuwbanen van de hersenen beschadigd raken. Het resultaat kan een overactieve blaas zijn (de behoefte om vaak te plassen) of een onderactieve blaas (onvolledige blaaslediging, hetgeen urineverlies veroorzaakt). Er kan ook ontlastingsincontinentie ontstaan. Diabetes en/of een beroerte kunnen eveneens incontinentie veroorzaken.

Gebruikt hij medicijnen?

Incontinentie bij mannen kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Als uw dierbare onlangs met een nieuwe medicijnen is begonnen of een andere medicijnen heeft gekregenen er gelijktijdig incontinentie optreedt, dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. 

Heeft hij geregeld last van urineweginfecties?

Urineweginfecties kunnen overgevoeligheid van de blaas veroorzaken. De symptomen zijn o.a.: aandrang om te plassen, vaak plassen overdag en 's nachts (of in kleine hoeveelheden) en het toilet niet op tijd kunnen bereiken.

Heeft hij vaak constipatie (verstopping)?

Constipatie is een van de meest voorkomende oorzaken van ontlastingsincontinentie. Chronische constipatie kan leiden tot harde ontlasting die in de anus vast blijf zitten. Daardoor worden de spieren van de anus uitgerekt en kunnen ze uiteindelijk verzwakt raken. Waterige ontlasting kan daardoor de harde ontlasting passeren en naar buiten komen: dit is ontlastingsincontinentie.

Heeft hij verzwakte bekkenbodemspieren?

De blaas en de afvoerbuis worden ondersteund en op hun plaats gehouden door de bekkenbodemspieren die ervoor zorgen dat de blaas gesloten blijft. Spieren verzwakken naarmate men ouder wordt en wanneer deze spieren hun kracht en flexibiliteit verliezen, kunnen alledaagse handelingen, zoals hoesten en niezen, urineverlies veroorzaken.

Heeft hij overgewicht?

Als de persoon die u verzorgt overgewicht heeft, dan is het mogelijk dat er extra druk uitgeoefend wordt op de buik- en bekkenspieren, waardoor urineverlies optreedt.

Rookt hij?

Rokershoest kan een indirecte oorzaak zijn van urineverlies, vooral als men vaak en hevig moet hoesten. Een andere factor bij rokers is het hogere risico op hart- en vaatziekten en het daarop volgende gebruik van urineafdrijvende geneesmiddelen, die eveneens de kans op urineverlies doen toenemen.

Betreft het een kind?

Bovenstaande oorzaken zijn mogelijk niet van toepassing als u een kind verzorgt. U kunt dan naar de rubriek kinderen gaan in het menu, voor specifieke oorzaken van incontinentie bij kinderen.

Als u niet zeker weet wat de oorzaak is van de incontinentie bij uw dierbare, ga dan naar Oorzaken of naar Vormen van incontinentie voor meer informatie.