Welke oorzaken heeft incontinentie bij vrouwen?

Heeft zij verzwakte bekkenbodemspieren?

De blaas en de afvoerbuis worden ondersteund en op hun plaats gehouden door de bekkenbodemspieren, die ervoor zorgen dat de blaas gesloten blijft. Door veroudering ontstaat er een natuurlijke verslapping van de spieren en als deze spieren hun kracht en flexibiliteit verliezen, kunnen alledaagse handelingen, zoals hoesten en niezen, urineverlies veroorzaken. Dit is de meest voorkomende oorzaak van urineverlies.

Is haar mobiliteit afgenomen?

Soms kan mobiliteitsverlies door lichamelijk letsel of ouderdom de oorzaak zijn dat men niet op tijd kan reageren op signalen van de blaas of darmen.

Heeft zij een psychische aandoening?

Als u iemand met een psychische aandoening verzorgt, kan get zijn dat hij gewoon niet merkt dat er urine of ontlasting op komst is, of dat hij door zijn ziekte niet in staat is op de signalen hiervan te reageren.

Heeft zij een lichamelijke aandoening?

Bepaalde lichamelijke aandoeningen, met name aandoeningen aan de hersenen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose (MS) en hersenbeschadiging kunnen incontinentie veroorzaken. Dat komt doordat de zenuwbanen van de hersenen beschadigd raken. Het resultaat kan een overactieve blaas zijn (de behoefte om vaak te plassen) of een onderactieve blaas (onvolledige blaaslediging, hetgeen urineverlies veroorzaakt). Er kan ook ontlastingsincontinentie ontstaan. Diabetes en/of een beroerte kunnen eveneens incontinentie veroorzaken.

Gebruikt zij medicijnen?

Incontinentie bij vrouwen kan een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen. Als uw dierbare onlangs met een nieuwe medicatie is begonnen of een andere medicatie heeft ontvangen en er gelijktijdig incontinentie optreedt, dan kunt u het beste een afspraak maken bij de arts. .

Heeft zij geregeld last van urineweginfecties?

Urineweginfecties kunnen overgevoeligheid van de blaas veroorzaken. De symptomen zijn o.a.: aandrang om te plassen, vaak plassen overdag en 's nachts (of in kleine hoeveelheden) en het toilet niet op tijd kunnen bereiken.

Heeft zij vaak constipatie (verstopping)?

Constipatie is een van de meest voorkomende oorzaken van ontlastingsincontinentie. Chronische constipatie kan leiden tot harde ontlasting die in de anus vast blijf zitten. Daardoor worden de spieren van de anus uitgerekt en kunnen ze uiteindelijk verzwakt raken. Waterige ontlasting kan daardoor de harde ontlasting passeren en naar buiten komen: dit is ontlastingsincontinentie.

Is zij al in de overgang geweest?

Alle spieren worden in de loop der tijd zwakker en na de overgang heeft de afname van de hoeveelheid oestrogeen vooral invloed op de spieren in de buikregio. Daardoor verandert de ligging van de blaas en kunnen de spieren rondom het urinewegstelsel verslappen.

Heeft zij overgewicht?

Als de persoon die u verzorgt overgewicht heeft, dan is het mogelijk dat er extra druk uitgeoefend wordt op de buik- en bekkenspieren, waardoor urineverlies optreedt.

Rookt zij?

Rokershoest kan een indirecte oorzaak zijn van urineverlies, vooral doordat men vaak en hevig moet hoesten. Een andere factor bij rokers is het hogere risico op hart- en vaatziekten en het daarop volgende gebruik van urineafdrijvende geneesmiddelen, die eveneens de kans op urineverlies doen toenemen.

Betreft het een kind?

Bovenstaande oorzaken zijn mogelijk niet van toepassing als u een kind verzorgt. U kunt dan naar de rubriek kinderen gaan in het menu, voor specifieke oorzaken van incontinentie bij kinderen.

Als u niet zeker weet wat de oorzaak is van de incontinentie bij uw dierbare, ga dan naar Oorzaken of naar Vormen van incontinentie voor meer informatie.