Personen met een psychische en lichamelijke aandoening

Blijf kalm en stel hem/haar gerust

In dit geval is de mate waarin uw dierbare psychisch en lichamelijk beperkt is, doorslaggevend. U zorgt misschien voor iemand die zich nauwelijks bewust is van zijn/haar incontinentie en uw verzorging, en daar ook niet op reageert. Iemand met een psychische aandoening, zoals dementie, kan een verhoogd bewustzijn hebben en van streek raken door de intimiteit die de incontinentiezorg met zich meebrengt. Hoe dan ook, het is belangrijk om de verschoning snel, rustig en met respect voor de waardigheid van de persoon uit te voeren.

Zorg voor goede incontinentiebescherming

De juiste incontinentiebescherming zorgt ervoor dat lekkages geabsorbeerd worden en dat ontlasting en geurtjes worden opgevangen, zodat de kleding, het bed, de leefomgeving en de waardigheid van uw dierbare beschermd worden. Incontinentiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diverse absorptieniveaus voor mannen en voor vrouwen. Veel mensen zijn van mening dat incontinentiematerialen in de vorm van een onderbroekje geschikter zijn voor mensen die tijdens het verschonen kunnen staan. Maar als uw dierbare moet liggen tijdens het verschonen, dan zijn er andere producten die deze handeling kunnen vergemakkelijken. TENA Flex is speciaal ontwikkeld om bedlegerige mensen sneller te verschonen en de rug van de verzorger te ontlasten. Kijk in het Productpaviljoen voor meer informatie over dit product en over andere incontinentiematerialen.

Tips

Werk aan een ideale omgeving voor u beiden

Deze hangt af van de lichamelijke behoefte. Als u uw dierbare in een rolstoel naar de badkamer rijdt, zorg er dan voor dat de weg vrij is van hindernissen. Kleding moet eenvoudig uit te trekken zijn, bijvoorbeeld wijde rokken en broeken met een trekkoord. Zet een afvalemmer met klapdeksel in de badkamer of in de slaapkamer om de gebruikte incontinentiematerialen weg te gooien. 

Verschonen en hygiëne

Zorg ervoor dat er reservematerialen binnen bereik liggen. Bij iemand die met enige hulp rechtop kan staan, kunnen broekjes die aan de zijkanten opengescheurd worden handig en schoon verwijderd worden. Als uw dierbare moet liggen, zijn er speciale producten die het verschonen gemakkelijk maken. <TENA Flex > is speciaal ontwikkeld om bedlegerige mensen sneller te verschonen en de rug van de verzorger te ontlasten. Ga naar het Productpaviljoen voor meer informatie over dit product en over andere incontinentiematerialen.

Huidverzorging

Urine kan de huid irriteren. Met name bij oudere mensen kan de huid bijzonder gevoelig zijn. Beschermende materialen met een hoog absorptieniveau, die de urine snel absorberen en de huid droog houden, zelfs wanneer de persoon langdurig moet zitten of liggen, zullen het risico op huidirritatie verlagen. Als u bezorgd bent over de huid van uw dierbare, kijk dan in het Productpaviljoen voor bescherming die ontwikkeld is om de kans op huidirritaties te beperken. Vochtige doekjes kunnen gemakkelijker zijn in het gebruik en zachter voor de huid dan standaardtoiletpapier, vooral wanneer ontlasting verwijderd moet worden.

Vochtinname

De persoon die u verzocht is misschien geneigd minder te drinken, maar dat leidt tot geconcentreerde urine (herkenbaar aan de donkergele kleur), waardoor de blaas geïrriteerd en overactief raakt. Stimuleer hem/haar om normaal te drinken naarmate hij/zij dorst heeft. Dat moet voldoende zijn om de urine een normale bleekgele kleur te geven. Te veel drinken zal de aandrang om naar het toilet te gaan versterken. Het is van belang om een gezonde balans te vinden.

Denk eraan dat sommige drankjes een urineafdrijvend effect hebben.

Caffeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken hebben een urineafdrijvend effect, waardoor hij/ zij vaker naar het toilet moet. Het is verstandig om de consumptie van deze drankjes te beperken.

Stel een schema op voor u en uw dierbare

Mensen met een psychische aandoening voelen zich meestal veel veiliger als alles volgens een vast schema verloopt. Verschonen kan het beste plaatsvinden op vaste tijden, op dezelfde wijze en zelfs met gebruik van dezelfde, bekende woorden. Dat voorkomt angstgevoelens. Probeer dus vast te houden aan een patroon, zodat de patiënt weet wat er gaat gebeuren wanneer hij/zij verschoond wordt en hoe de maaltijden, de rustperioden en andere activiteiten zoals TV kijken, gepland zijn.  U moet ook tijd inplannen voor uzelf, waarin u van tijd tot tijd de zorg overdraagt aan een andere verzorger of familielid, die hetzelfde, geplande schema moet volgen. 

Als u een vraag heeft over incontinentiezorg, dan kunt u deze stellen via de link vraag het ons.