Personen met een lichamelijke aandoening

Doe het samen

Als uw dierbare onlangs geheel of gedeeltelijk, lichamelijk gehandicapt werd, zal hij/zij (en u), eraan moeten wennen dat u moet helpen bij allerlei activiteiten zoals eten, wassen en naar het toilet gaan. Naar het laast kan zowel voor u als de persoon waar u voor zorgt in in het begin moeilijk zijn. Vooral als u allebei nog niet goed weet hoe u het moet aanpakken. Werk daarom samen, luister naar elkaars voorstellen en bezorgdheden en dan zult u al snel tot een aanpak komen die voor u beiden acceptabel is..

Zorg voor goede incontinentiematerialen

De juiste incontinentiematerialen zorgen ervoor dat lekkages geabsorbeerd worden en dat ontlasting en geurtjes worden opgevangen zodat de kleding, de leefomgeving en de waardigheid van uw dierbare beschermd worden. Incontinentiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diverse absorptieniveaus voor mannen en voor vrouwen. Veel mensen zijn van mening dat incontinentiematerialen in de vorm van een onderbroekje geschikter zijn voor mensen die tijdens het verschonen kunnen staan. Maar als uw dierbare moet liggen tijdens het verschonen, dan zijn er andere producten die deze handeling voor u beiden kunnen vergemakkelijken. TENA Flex is speciaal ontwikkeld om bedlegerige mensen sneller te verschonen en de rug van de verzorger te ontlasten. Kijk in het Productpaviljoen voor meer informatie over dit product en over andere incontinentiematerialen.

Tips

Werk samen aan een ideale omgeving

Deze hangt af van de lichamelijke behoefte. Als uw dierbare naar de badkamer kan gaan in een rolstoel of met een looprekje, zorg er dan voor dat hij/zij onderweg geen hindernissen tegenkomt. Kleding moet eenvoudig uit te trekken zijn, bijvoorbeeld wijde rokken en broeken met een trekkoord. Zet een afvalemmer met klapdeksel in de badkamer of in de slaapkamer om  de gebruikte verbanden in weg te gooien. 

Verschonen en hygiëne

Zorg ervoor dat schone beschermingsmaterialen binnen bereik liggen. Als uw dierbare ontlastingsincontinentie heeft, zijn broekjes die u aan de zijkant kunt openscheuren handig voor iemand die met enige hulp rechtop kan staan. Bij een liggende patiënt kunt u sneller en schoner wisselen met een alles-in-één product. Vochtige doekjes zijn vaak gemakkelijker in het gebruik en zachter voor de huid dan standaard toiletpapier, vooral bij het verwijderen van ontlasting.

Huidverzorging

Urine kan de huid irriteren. Vooral de huid van oudere mensen is hier met name gevoelig voor. Beschermende materialen met een hoog absorptieniveau, die de urine snel absorberen en de huid droog houden, zelfs wanneer de patiënt langdurig moet zitten of liggen, zullen het risico op huidirritatie verlagen. Als u bezorgd bent over de huid van uw dierbare, kijk dan in het Productpaviljoen voor bescherming die ontwikkeld is om de kans op huidirritatie te beperken.

Vochtinname

De persoon die u verzocht is misschien geneigd minder te drinken, maar dat leidt tot geconcentreerde urine (herkenbaar aan de donkergele kleur), waardoor de blaas geïrriteerd en overactief raakt. Stimuleer hem/haar om normaal te drinken naarmate hij/zij dorst heeft. Dat moet voldoende zijn om de urine een normale bleekgele kleur te geven. Te veel drinken zal de aandrang om naar het toilet te gaan versterken. Het is van belang om een gezonde balans te vinden

Denk eraan dat sommige drankjes een urineafdrijvend effect hebben

Caffeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken hebben een urineafdrijvend effect, waardoor hij/ zij vaker naar het toilet moet. Het is verstandig om de consumptie van deze drankjes te beperken. 

Als u een vraag heeft over incontinentiezorg, dan kunt u deze stellen via de link vraag het ons.