Personen die zich zelf kunnen verzorgen

Normaliseer de situatie

Het is natuurlijk vervelend als hij/zij geen goede blaascontrole heeft en er een ongelukje gebeurt. Maar vanwege een mogelijk ongelukje mag hij/zij zich niet terugtrekken van sociale contacten en activiteiten want dan is het leven een stuk minder plezierig. Praat met hem/haar over de situatie, toon begrip en wees eerlijk. Daardoor zal hij/zij zich realiseren dat incontinentie het leven niet radicaal hoeft te veranderen en dat sociale activiteiten gewoon doorgang kunnen vinden, zonder angst of schaamte. Met de juiste producten en onderstaande tips kan hij/ zij een normaal leven leiden.

Stel hem/haar gerust door te zeggen dat incontinentie bij veel mensen voorkomt

Incontinentie komt eigenlijk heel vaak voor. In feite hebben 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 8 mannen er ooit in hun leven last van. Bij vrouwen komt het net zo vaak voor als hooikoorts. Er zijn veel verschillende oorzaken. Het is behoort tot één van de vele lichamelijke ongemakken die bij zowel jonge als oude mensen voorkomen.

TIPS

Vochtinname

De persoon die u verzocht is misschien geneigd minder te drinken, maar dat leidt tot geconcentreerde urine (herkenbaar aan de donkergele kleur), waardoor de blaas geïrriteerd en overactief raakt. Stimuleer hem/haar om normaal te drinken naarmate hij/zij dorst heeft. Dat moet voldoende zijn om de urine een normale bleekgele kleur te geven. Te veel drinken zal de aandrang om naar het toilet te gaan versterken. Het is van belang om een gezonde balans te vinden.

Denk eraan dat sommige drankjes een urineafdrijvend effect hebben.

Caffeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken hebben een urineafdrijvend effect, waardoor hij/ zij vaker naar het toilet moet. Het is verstandig om de consumptie van deze drankjes te beperken. 

Werk samen aan een optimale omgeving

De persoon die u verzorgt, heeft behoefte aan een goed bereikbare badkamer, zodat hij/zij snel naar het toilet kan als het nodig is. Kleding moet eenvoudig uit te trekken zijn. Een eigen wasmand kan ook handig zijn, zodat hij/zij de was op één plek kan deponeren. Dit geeft ook een gevoel van controle. Zet een afvalemmer met klapdeksel op de badkamer of in de slaapkamer voor gebruikte verbanden.

Op stap

Zorg ervoor dat hij/zij reserve verbanden en een plastic zak voor afval meeneemt. Reserveer, indien mogelijk, in de trein of vliegtuig een plaats bij het toilet en ga na of auto- en buschauffeurs tijdens een lange reis regelmatig sanitaire stops maken.

Bekkenbodemoefeningen

Als uw dierbare Inspanningincontinentie heeft, kan hij/zij proberen de aandoening beter onder controle te krijgen met bekkenbodemoefeningen. Deze vorm van fysiotherapie wordt beschouwd als de belangrijkste behandelmethode bij inspanningincontinentie. Tot 70% van de lichte tot matige gevallen kan met succes behandeld of zelfs genezen worden door regelmatig de juiste bekkenbodemoefeningen te doen gedurende 3 tot 6 maanden, maar denk eraan dat men de oefeningen steeds moet blijven doen voor een blijvend resultaat. Deze oefeningen zijn gericht op het verkrijgen van controle over de spieren die de urinebuis afsluiten. Het is nooit te laat om te beginnen - zelfs mensen boven de 70 of 80 jaar realiseren verbetering. Klik deze link: stappenplan voor bekkenbodemoefeningen om gelijk te beginnen!

Medische hulpmiddelen

Als fysiotherapie niet helpt, kan de arts een aantal andere opties in overweging nemen. Plaatsing van een katheter met een draagbare opvangzak kan als tijdelijke maatregel dienen, vooral als het urineverlies een gevolg is van een operatie.

De meest gebruikte medische hulpmiddelen zijn absorberende incontinentiematerialen.
Er zijn producten voor lichte en zware incontinentie bij mannen en bij vrouwen. Zij zijn verkrijgbaar in diverse maten en met verschillende absorptieniveaus. Er zijn diverse uitvoeringen beschikbaar om tegemoet te komen aan de verschillende voorkeuren en leefstijlen. De verbanden neutraliseren geurtjes, zodat uw dierbare zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele geurtjes.

Klik hier voor meer informatie over de voordelen van incontinentiematerialen. Wilt u meer lezen over de verschillende incontinentiematerialen klik dan op Zoek product. U kunt ook een gratis proefverpakking aanvragen. 

Geneesmiddelen en chirurgische ingrepen

Voor meer informatie over geneesmiddelen en chirurgische ingrepen, raden wij u aan om contact met de huisarts op te nemen.