Behandelingen tegen urineverlies bij kinderen

Het kan nooit kwaad om even te controleren of er sprake is van een infectie

Als uw kind afgezien van bedplassen verder gezond lijkt, dan zal er waarschijnlijk geen ernstige oorzaak voor zijn. Als u het vermoeden heeft dat er een onderliggende infectie is, kan uw arts een urinetest laten uitvoeren. Er wordt een urinemonster opgestuurd naar het laboratorium om te kijken of er een infectie is en er zal een eenvoudige ‘dipstick’ test worden gedaan om te zien of er geen andere gezondheidsproblemen zijn.

Bedplas-alarmsystemen (enuresis alarmsystemen)

Deze alarmsystemen kunnen een effectieve behandeling vormen. Zodra het bedplassen begint, klinkt er een bel- of zoemtoon. Het kind wordt wakker en ontwikkelt op deze wijze de gewoonte om wakker te worden als het moet plassen.

Alarmsystemen kunt u zelf aanschaffen of zijn soms verkrijgbaar via de gezondheidszorg (vraag dan aan de verpleegkundige hoe het alarmsysteem op de juiste wijze gebruikt wordt). Er is wel wat geduld en toewijding voor nodig maar u zult zien dat het werkt. Er zijn twee belangrijke soorten alarmsystemen.

•  het ‘Onderlegger- en belalarm’ bestaat uit een plastic matje dat in het midden van het bed wordt gelegd, waar doorgaans de urine terechtkomt. In het matje bevindt zich een elektrisch circuit dat is aangesloten op een bel of zoemer. Het alarm moet buiten bereik van het bed geplaatst worden, zodat het kind moet opstaan om het uit te schakelen en dan naar het toilet kan gaan.
• ‘Mini-alarms’ worden met een clip bevestigd aan de pyama van het kind, in de buurt van het kraagje. Een dun draadje verbindt het alarm met de sensor, die bevestigd is aan het ondergoed van het kind. Door vocht wordt het alarm geactiveerd. Het kan weliswaar tijdelijk worden uitgeschakeld, maar het kind moet droge kleren aantrekken om te voorkomen dat het alarm opnieuw afgaat.

Het gebruik van een bedplas-alarmsysteem

• U moet gedurende de eerste 10 nachten uw kind waarschijnlijk wekken als het alarm klinkt, zodat hij of zij het kan uitschakelen en naar het toilet gaan. U moet uw kind ook helpen met het verschonen van de lakens en het opnieuw instellen van het alarmsysteem. Via een baby-foon kunt u beter horen wanneer het signaal klinkt.
• Na ongeveer 10 dagen hebben de meeste kinderen geleerd om meteen wakker te worden en het systeem uit te schakelen, zodat de natte plek kleiner wordt. Dat is een vooruitgang.
• Als uw kind niet wakker wordt van het signaal, zet het geluidsboxje dan in een blikje, zodat het geluid versterkt wordt.
• Wees geduldig. Sommige kinderen zijn droog na 2 maanden met een alarmsysteem, maar veel kinderen doen er 4 maanden over.
• Als uw kind met het alarmsysteem helemaal zindelijk is geworden, blijf dan nog een maand doorgaan.

Vaak is het zo dat het kind de enige persoon in huis is die niet gewekt wordt door het alarmsignaal. Het resultaat is positief in ongeveer 68% van de gevallen en misschien geeft u de voorkeur aan een methode waarmee het hele gezin akkoord kan gaan. Als er na ongeveer 6 weken nog geen enkel resultaat geboekt is (bijvoorbeeld een kleinere, natte plek of het alarmsignaal klinkt later in de nacht), dan kunt u beter stoppen en een paar maanden later opnieuw proberen.

Geneesmiddelen tegen incontinentie bij kinderen

Geneesmiddelen kunnen een kortstondige verlichting bieden bij urineverlies van uw kind maar het lichaam verkrijgt door deze geneesmiddelen geen controle en daarom is er ook geen genezing. Zodra het kind met deze geneesmiddelen stopt, begint het bedplassen vaak opnieuw. De meeste mensen geven de voorkeur aan beschermende producten als een kind urineverlies heeft, maar geneesmiddelen kunnen nuttig zijn als u zekerheid wil hebben, bijvoorbeeld tijdens een schoolreisje als uw kind samen met anderen in dezelfde ruimte slaapt. Hiervoor is een voorschrift van de arts vereist.

• Desmopressine zorgde ervoor dat de nieren minder urine produceerden en kon in tabletvorm of als neusspray worden toegediend. Gemiddeld waren 2 droge nachten per week, en een derde van de kinderen geheel zindelijk, het resultaat. Het middel werd echter onlangs van de markt genomen wegens de bijwerkingen.
• Imipramine is een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat de blaas meer urine kan bevatten. Gemiddeld leidt Imipramine, indien verkrijgbaar in uw land, tot 1-2 droge nachten per week. Het was ooit populair, maar wordt momenteel nog nauwelijks gebruikt. Het heeft bijwerkingen; uw arts kan u hierover meer vertellen. Het werkt niet zo goed als Desmopressine.
 Oxybutynine heeft een kalmerend effect op de blaasspier. Het kan helpen als uw kind zowel overdag als 's nachts urine verliest en zich snel naar het toilet moet haasten (aandrang). Het heeft echter bijwerkingen (droge mond, constipatie, wazig zien) en is tot nog toe niet zo uitgebreid onderzocht als Desmopressine.

Als het urineverlies van uw kind te wijten is aan een medische aandoening of een handicap en u behoefte heeft aan meer informatie, ga dan naar de rubriek mantelzorg.