Oorzaken urineverlies bij vrouwen

Als we weten dat één op de tien vrouwen te maken krijgt met urineverlies en dat het op elke leeftijd kan voorkomen, zou u verwachten dat er veel informatie over wordt gegeven. Helaas is dat veelal niet het geval. Hier leest u hoe de blaas en het urinewegstelsel werken en waarom ze soms niet helemaal perfect functioneren.

Zijn er meer vrouwen met urineverlies boven de 53 jaar of daaronder?


Resultaten

Hoe werkt het urinewegstelsel?

De nieren filteren onnodige stoffen uit uw bloed en voeren ze af naar de blaas. De blaas kan ongeveer een halve liter vloeistof bevatten. Als de blaas halfvol is, gaat er via de zenuwen een signaal naar de hersenen dat het tijd is om te plassen. De urine gaat de urinebuis in, die wordt dichtgehouden door twee sluitspieren. De binnenste sluitspier gaat open als de blaas vol is, maar de buitenste kunnen we zelf dichthouden om de controle over het plassen te behouden. Het is de taak van de bekkenbodemspieren, die onder de blaas en om de urinebuis heen liggen, om de sluitspieren in goede conditie te houden. Bij één op de tien vrouwen en één op de acht mannen wordt dit proces vroeg of laat verstoord.

De belangrijkste oorzaken van urineverlies?

Is het mogelijk dat u zwakke bekkenbodemspieren hebt?
In de meeste gevallen ontstaat urineverlies als de bekkenbodemspieren die de urinebuis gesloten houden, zwakker worden. Als die spieren hun elasticiteit verliezen, kan er urineverlies optreden bij dagelijkse activiteiten zoals lachen, hoesten, iets optillen en rennen. U kunt de spieren echter ook sterker maken. In de rubriek Oefeningen vindt u nuttige informatie over hoe u de bekkenbodemspieren kunt trainen of ga door naar de Corewellness website.

Tip: bekkenbodemspieren trainen!

Bij vrouwen ontstaat urineverlies vaak door de  veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap, geboorte en menopauze (ga naar TENA mannen voor de oorzaken van urineverlies bij mannen).

Bent u zwanger of bevallen?

Het is fantastisch om moeder te zijn, maar bij de zwangerschap en de bevalling verandert er van alles in uw lichaam, zowel lichamelijk als hormonaal. Urineverlies komt vaak voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Door de combinatie van hormonale veranderingen, druk op de blaas door de baarmoeder en de inspanningen tijdens de bevalling zelf, kunnen de bekkenbodem-spieren verslappen.

Urineverlies kan optreden tijdens of kort na de zwangerschap en zelfs soms bij moeders van wie de kinderen al groot zijn. De vrouwen die het probleem krijgen rond de zwangerschap, hebben er vaak maar tijdelijk last van. Veel vrouwen hebben grote vooruitgang geboekt met de oefeningen voor de bekkenbodemspieren die u vindt in de rubriek Oefeningen.

Bent u in uw menopauze?

In de menopauze vinden er andere lichamelijke en hormonale veranderingen plaats. Een belangrijke verandering is dat het oestrogeengehalte in de buikspieren afneemt. Daardoor komt de blaas soms in een andere stand te liggen en worden de spieren die de blaas dichthouden minder werkzaam.

Heeft u overgewicht?

Overgewicht kan ook zorgen voor extra druk op de buik- en bekkenbodemspieren, wat kan resulteren in urineverlies.

Aandoeningen


Sommige aandoeningen, zoals een beroerte, dementie of diabetes, kunnen gepaard gaan met urineverlies. De oorzaak is dan vaak de beschadiging of aantasting van de zenuwbanen, waardoor de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoord worden. Bij dementie komen de signalen wel goed door, maar kunnen de hersenen ze niet goed interpreteren. Deze aandoeningen kunnen leiden tot een overactieve blaas (vaak moeten plassen) of een passieve blaas (de blaas wordt niet helemaal geleegd, wat leidt tot urineverlies).

Neurologische oorzaken

De ziekte van Parkinson, Alzheimer, spina bifida (open rug), multiple sclerose (MS) of hersenletsel kunnen ook invloed hebben op de manier waarop de hersenen en de blaas communiceren. Iemand met een dergelijke ziekte heeft soms geen controle meer over de blaas of kan de blaas niet goed legen.

Heeft de dokter u medicijnen voorgeschreven voor een bepaalde ziekte?

Soms is incontinentie een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Andere geneesmiddelen werken vochtafdrijvend, waardoor u vaker moet plassen. Als u onlangs bent begonnen met medicijnen in te nemen of andere medicijnen hebt gekregen en daarmee ook blaasproblemen, kan het nuttig zijn om uw dokter te vragen of dat de oorzaak zou kunnen zijn van uw urineverlies. Uw arts kan in bepaalde gevallen een ander geneesmiddel voorschrijven of de dosis verlagen, zonder dat daardoor de werking van het middel minder wordt.

Hebt u regelmatig urineweginfecties?

Urineweginfecties kunnen leiden tot een overgevoelige blaas. In dat geval wordt er ten onrechte een signaal verzonden dat uw blaas dringend geleegd moet worden, terwijl hij nog niet vol is.

Als u nog andere vragen hebt over de oorzaken van urineverlies, kunt u het beste  uw huisarts raadplegen.