Vormen van urineverlies

Er zijn veel verschillende omschrijvingen voor urineverlies bij vrouwen, waaronder zwakke blaas,  overactieve blaas, incontinentie en dan nog een aantal medische termen. Met de symptomen die hieronder staan, kunt u bepalen welke vorm u hebt. 

Vertel ons wat over uzelf!

Aan wie heeft u verteld dat u last heeft van urineverlies?Resultaten

Last van urineverlies als u hoest, niest, lacht of iets zwaars optilt?

Dan is er sprake van stressincontinentie. Het is de meest voorkomende vorm bij vrouwen en treedt op als de bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen zwakker zijn geworden. Als we lachen of hoesten wordt de druk op de blaas groter en kunnen de bekkenbodemspieren zich soms niet sterk genoeg spannen om de urine binnen te houden. Meestal lekken er maar een paar druppeltjes, maar in sommige gevallen kan het meer zijn.
Dit soort urineverlies komt vaker voor tijdens de zwangerschap, na de bevalling en bij vrouwen boven de 40, maar vrouwen kunnen er op elke leeftijd mee te maken hebben. Eén op de tien vrouwen heeft in haar leven wel eens last van stressincontinentie en 40% van de jonge vrouwen heeft het soms bij het sporten. Oefeningen om de bekkenbodem te versterken kunnen in dit geval nuttig zijn. Meer daarover leest u in de rubriek bekkenbodemspieren trainen.

Voelt u soms opeens dat u dringend moet plassen?

Dit is aandrangincontinentie en wordt meestal een overactieve blaas genoemd. U voelt dan opeens dat u moet plassen en verliest daarbij urine zonder dat u dat wilt. Meestal gaat dat heel snel en is het urineverlies matig tot groot. Gemiddeld gaan mensen tussen de vier en acht keer per dag plassen, maar als u vaker moet plassen dan vroeger en soms zelfs een paar keer per nacht eruit moet, kan dat een symptoom zijn van aandrangincontinentie.

De precieze oorzaak voor dat soort urineverlies is onbekend, maar er wordt vermoed dat de blaasspieren een verkeerd signaal naar de hersenen sturen en aangeven dat de blaas voller is dan hij in feite is. In bepaalde gevallen kunt u uw blaas trainen. Advies hierover vindt u in Wat u kunt doen tegen urineverlies. De meeste mensen bestrijden de symptomen van aandrangincontinentie met inlegkruisjes of ondergoed. Het productaanbod van TENA biedt discretie en veiligheid, zodat u zo weinig mogelijk last hebt van de aandrangincontinentie en een volwaardig en actief leven kunt leiden. Informatie over onze producten en de mogelijkheid om gratis stalen aan te vragen, vindt u in het TENA productpaviljoen.

Kun je een combinatie van symptomen hebben?

Sommige vrouwen hebben een gemengde incontinentie. Meestal is dat een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie. Als u beide soorten urineverlies hebt,  is de ene meestal sterker aanwezig dan de andere. Als u dus gaat kijken bij Wat u kunt doen, moet u zich eerst richten op het symptoom waar u het meeste last van hebt. Als u voldoende verbetering hebt bereikt, kunt u zich concentreren op het andere symptoom.

Hebt u een psychische of lichamelijke aandoening waardoor u het toilet moeilijk op tijd bereikt?

Bij een ander soort urineverlies kunnen mensen het toilet  niet op tijd bereiken, door een lichamelijke of psychische aandoening. Dan is er sprake van  functionele incontinentie. Die aandoening levert minder stress op als u beschermingsproducten tegen incontinentie gebruikt die veiligheid en vertrouwen bieden. Voor meer advies naar Wat u kunt doen tegen urineverlies.

Hebt u een neurologische aandoening of hersenletsel?

Bij bepaalde aandoeningen, zoals Alzheimer, de ziekte van Parkinson, spina bifida (open rug), multiple sclerose (MS) of hersenletsel kan de manier waarop de blaas en de hersenen communiceren verstoord zijn. Iemand met een dergelijke aandoening kan soms zijn blaas niet goed onder controle houden of volledig legen. Die aandoeningen staan bekend als neurologische blaasstoornissen.

Als u uit deze informatie niet kunt afleiden wat voor soort urineverlies u hebt, adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts.