Advies bij urineverlies

Het eerste wat u kunt doen is kijken of een paar eenvoudige veranderingen in uw manier van leven een positief verschil kunnen maken.

Blijven drinken

U bent misschien geneigd om minder te gaan drinken. Daar wordt uw urine echter meer geconcentreerd van, wat de blaas kan irriteren en actiever kan maken. We raden aan om normaal te blijven drinken als u dorst hebt. Dat zou voldoende moeten zijn om een gezonde lichtgeel gekleurde urine te houden. Het is logisch dat u van te veel drinken vaker moet gaan plassen. Probeer dus een gezond evenwicht te behouden.

Feestdrankjes

Het leven is om te leven en u mag uw plezier nooit laten bederven door urineverlies! U moet echter wel beseffen dat cafeïne, alcohol en frisdranken vochtafdrijvend zijn, waardoor u vaker naar het toilet moet.

Gewichtsbeheersing

Er is een verband tussen overgewicht en incontinentie. Als u dus van plan bent om een beetje af te vallen, zou dit een goede reden zijn om te beginnen.

Roken

Roken zelf veroorzaakt geen urineverlies, maar het hoesten dat er mee gepaard gaat, verhoogt de druk op de blaas. Een extra reden om te stoppen met roken.

Bekkenbodemspieren oefeningen 

Met oefeningen voor de bekkenbodemspieren krijgt u vaak meer controle over de blaas. Dit type fysiotherapie wordt dus in het algemeen gezien als de eerste behandeling voor stressincontinentie. In maar liefst 70% van alle lichte tot matige gevallen wordt het urineverlies minder of verdwijnt zelfs volledig door drie tot zes maanden regelmatig de juiste oefeningen te doen voor de bekkenbodemspieren. Vergeet echter niet dat u moet blijven oefenen om het effect te behouden. Met die oefeningen krijgt u weer controle over de spieren die de urinebuis dichthouden. Het is nooit te laat om te beginnen - zelfs als u in de zeventig of tachtig bent, kunt u nog vooruitgang boeken. Meer informatie over training van de bekkenbodemspieren vindt u in de rubriek Oefeningen.

Medische hulpmiddelen

Als fysiotherapie/kinesitherapie niet de oplossing is, zijn er nog andere opties voor de arts. Een katheter met een draagbare zak kan een tijdelijke oplossing zijn, vooral als u herstelt van een operatie die de incontinentie met zich mee heeft gebracht.
De meest gebruikte hulpmiddelen bij urineverlies zijn absorberende incontinentieproducten. Deze producten, die speciaal zijn ontworpen tegen urineverlies en geur, zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende absorptieniveaus. Klik hier om meer te lezen over de voordelen van incontinentiemateriaal

Geneesmiddelen en chirurgie

In een aantal landen zijn er bepaalde receptplichtige geneesmiddelen voor de behandeling van stressincontinentie. In sommige gevallen kan de uroloog of urogynaecoloog een operatie overwegen. Voor deze mogelijkheden kunt u het beste overleg plegen met een incontinentiespecialist of uroloog.

Hulp bij aandrangincontinentie

Zoals de naam al aangeeft, krijgt iemand met aandrangincontinentie plotseling een onstuitbare aandrang om te plassen. Een andere naam ervoor is een overactieve blaas.

Maak het u gemakkelijk

Als u soms onverwachts dringend moet plassen, is het laatste wat u wilt een hindernisrace naar het toilet of worstelen met uw kleren. Zorg er dus voor dat het toilet goed bereikbaar is en dat u geen kleren aan hebt met bijvoorbeeld lastige knopen.

Bij dit soort incontinentie is blaastraining het volgende wat u kunt proberen. In 50% van de gevallen heeft dat succes. Bij blaastraining oefent u om grotere hoeveelheden urine langer in de blaas te houden. U gaat dus minder vaak plassen. Als u langer wacht voordat u naar het toilet gaat, leert u uw blaas af om een signaal te geven als de blaas pas halfvol is. Na verloop van tijd wordt dat makkelijker.

Kunnen oefeningen helpen?

Het trainen van de bekkenbodemspieren wordt meestal gedaan bij stressincontinentie, maar in sommige gevallen werken ze ook bij aandrangincontinentie. Meer informatie vindt u in de rubriek Oefeningen 

Medische hulpmiddelen

Als blaastraining niet de oplossing is, zijn er nog andere opties. Een katheter met een draagbare zak kan een tijdelijke oplossing zijn, vooral als u herstelt van een operatie die de incontinentie met zich mee heeft gebracht.

De meest gebruikte hulpmiddelen bij urineverlies zijn absorberende incontinentieproducten. Deze producten, die speciaal zijn ontworpen tegen urineverlies en geur, zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende absorptieniveaus.  Klik hier om meer te lezen over de voordelen van incontinentieproducten.

Geneesmiddelen en chirurgie

Aandrangincontinentie wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Er zijn bepaalde geneesmiddelen die de te hoge activiteit van de blaas kunnen verlagen, maar er wordt maar zelden een operatie uitgevoerd. Voor informatie over geneesmiddelen kunt u het beste naar een incontinentiespecialist of uroloog gaan.

Hulp bij een gemengde incontinentie

Het beste advies voor een gemengde incontinentie is om u eerst te concentreren op de belangrijkste symptomen en deze aan te pakken. U kunt beginnen met oefeningen voor de bekkenbodemspieren bij stressincontinentie of blaastraining bij aandrangincontinentie. Als u daarmee verbetering bereikt, kunt u de andere symptomen gaan aanpakken.

Hulp bij functionele incontinentie

Als u door een lichamelijke of psychische handicap niet op tijd bij het toilet kunt komen, is dat niet uw schuld. Het is belangrijk dat u zich hierdoor niet van streek laat maken. Medisch kan er weinig worden gedaan in deze omstandigheden, maar u kunt ongelukjes beperken door een speciaal verband voor urineverlies te gebruiken.  Zo bent u er altijd zeker van dat eventueel urineverlies goed wordt opgevangen en dat u fris en droog blijft.

Maak het toilet gemakkelijk bereikbaar

Als u soms onverwachts dringend moet plassen, is het laatste wat u wilt een hindernisrace naar het toilet of worstelen met uw kleren. Zorg er dus voor dat het toilet goed bereikbaar is en dat u geen kleren aan hebt met bijvoorbeeld lastige knopen. Een nuttige tip: een tuinbroek is misschien niet zo goed idee!

Hulp bij neurologische incontinentie

Helaas is dit probleem moeilijk te behandelen, maar met de juiste incontinentiebescherming kunt u ervoor zorgen dat het geen onnodige invloed heeft op uw dagelijks leven.

In de rubriek Zoek TENA product kunt u het juiste product voor u zoeken en eventueel een gratis proefverpakking aanvragen.