U lijkt zich te bevinden in <country>

Bezoek uw lokale TENA-website voor lokale informatie.

Taal
NL |  FR

Mary, 59, over leven met incontinentie

“Alsof de overgang nog niet moeilijk genoeg was”
Volwassen man en vrouw die in tegenlicht over een veld wandelen

Het verhaal van Mary

“De overgang was al zwaar genoeg, maar toen ik ontdekte dat ik opeens zonder waarschuwing in mijn broek plaste, werd het pas echt een nachtmerrie. 
 
Ik probeerde om minder te drinken, maar dit zorgde voor uitdroging en hoofdpijn. Daarna ben ik gestopt met uitstapjes van langer dan tien minuten, maar hierdoor voelde ik me afgezonderd. 
 
Het gebeurde toen ik in de twintig was, nadat mijn eerste kind werd geboren, dat ik soms in mijn broek plaste als ik moest niezen. Ik maakte een geïmproviseerd verband van toiletpapier en probeerde er niet aan te denken – tot het opnieuw gebeurde. 
 
Ik had gehoord dat een bevalling ‘een zwakke blaas’ zou kunnen veroorzaken. De spieren worden uitgerekt en verslappen, maar door oefening zouden ze hun volledige sterkte weer kunnen terugkrijgen. Toen begon ik op het toilet met een routine van herhaaldelijk plassen en stoppen, en deed ik interne samentrekkingsoefeningen. Een paar maanden lang droeg ik een gewoon maandverband, dat ik ongeveer vier keer per dag verwisselde. Het was wel duur, maar uiteindelijk kreeg ik weer controle over mijn blaas.
 
Dertig jaar later, toen ik in de overgang kwam, begonnen mijn ‘problemen’ weer opnieuw. Dit keer hielpen mijn zelfbedachte oplossingen niet, en zelfs maandverband was niet genoeg.
 
Ik ging minder drinken, maar ik raakte uitgedroogd en kreeg weer last van hoofdpijn. Omdat ik bang was dat er ongelukjes zouden gebeuren, ben ik toen opgehouden met weekendbezoeken aan vrienden of etentjes buiten de deur, waardoor ik me afgezonderd voelde. Omdat ik altijd schoon ondergoed, doekjes, maandverband, luchtverfrisser, textielverfrisser en deodorant bij me had en altijd donkere, losse kleding droeg, voelde het alsof ik ging kamperen terwijl ik eigenlijk gewoon met vrienden uit lunchen ging.
 
Na 35 jaar getrouwd te zijn, begon ik de nacht zelfs door te brengen in het logeerbed! Uiteindelijk ben ik naar mijn dokter gestapt. 
 
Zij legde uit dat de overgang een zwakke blaas kan veroorzaken en dat er speciaal verband is voor urine, dat bestand is tegen lekken en geurtjes. De eerste keer dat ik ze kocht, was ik sceptisch, want het maxi maandverband had ook niet geholpen, en deze waren nog kleiner. Maar ze werken echt en ik voel me veel zelfverzekerder.
 
Natuurlijk zou ik liever helemaal geen zwakke blaas hebben, maar nu hoef ik me tenminste alleen maar druk te maken over opvliegers en niet over gênante ongelukjes.”

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.