Taal
NL | FR

Incontinentie - Een introductie

Eén op de vier mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies, ook wel bekend als incontinentie. De beste manier om een oplossing te vinden is om meer te weten te komen over hoe incontinentie precies werkt.

Eén op de vier mannen heeft last van ongewenst urineverlies

De meest voorkomende soorten incontinentie

Er zijn een aantal verschillende soorten incontinentie, maar de soorten die het meest voorkomen zijn aandrangincontinentie en druppelen (ook wel bekend als postmictie nadruppelen en nadruppelen na afloop). Het komt ook regelmatig voor dat iemand met een combinatie van deze twee te maken krijgt. Andere soorten incontinentie zijn overloopincontinentie (ongewild lekken bij een volle blaas dat vaak wordt veroorzaakt door problemen met een vergrote prostaat) en stressincontinentie. De beste manier om vast te stellen met welke vorm u te maken hebt, is door contact op te nemen met een dokter die u kan helpen met het vinden van de juiste behandeling. Een consult bij een dokter kan u ook helpen uitsluiten of het ongewenste urineverlies een bijwerking is van een ander probleem.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies met een intens gevoel of noodzaak om te urineren. Er zijn een aantal dingen die deze vorm van incontinentie kunnen veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is wanneer de detrusorspieren (de vrijwillige spieren in de sluitspier) overactief zijn en ongewilde samentrekkingen veroorzaken. Dit stuurt een bericht naar de hersenen waardoor u het gevoel krijgt dat u moet urineren terwijl u dit helemaal niet wilt. In sommige gevallen kan dit worden veroorzaakt door een geïrriteerde blaas door een infectie, of nierstenen. Het kan zich ook ontwikkelen als een bijwerking van een zenuw- of hersenaandoening (een beroerte, de Ziekte van Parkinson of multiple sclerose).

Stressincontinentie

Stressincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies door inspanning van de blaas (bijvoorbeeld door hoesten, lachen of niezen). De sluitspier of bekkenbodemspieren en ligamenten die de blaas ondersteunen zijn te zwak om de urine binnen te houden. Dit soort incontinentie komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar ongeveer 1% van de mannen kan dit ontwikkelen na een prostaatoperatie.

Hoe kunt u dingen verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om uw blaascontrole te verbeteren. Bijvoorbeeld door bekkenbodemoefeningen te doen en bepaalde dingen te veranderen aan uw dieet. De beste manier om een eerste stap te zetten naar het terugkrijgen van de controle is uw dokter te raadplegen, zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt vinden.

U kunt ook onze pagina's over oefeningen en tips en advies bezoeken voor meer informatie.

* Gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door SCA in 2012 onder mannen boven de 40 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Mexico. Beschikbare gegevens zijn niet gepubliceerd.ot published.

How to get better

There are different ways to improve your bladder control. Diagnosing and treating an enlarged prostate is one of the most important. Doing pelvic floor exercises and restricting your intake of alcohol and caffeine are two more examples. The best way to start regaining control is to consult your doctor so that you can find the best solution for your specific situation.

You can also find more helpful tips and advice as well as useful exercises on our website. 

Choosing the right product

Knowing which products work best for you is crucial. Over the years we’ve helped millions of men worldwide manage their incontinence and feel in control. You can join them by simply choosing the right absorbent product for your needs. 

* Based on survey conducted by Essity in 2012, with men over 40 in the US, UK Germany, Italy, Russia and Mexico. Data on file not published.

Gerelateerde artikelen

Incontinentie - Een introductie

Eén op de vier mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies, ook wel bekend als incontinentie. De beste manier om een oplossing te vinden is om meer te weten te komen over hoe incontinentie precies werkt.