U lijkt zich te bevinden in <country>

Bezoek uw lokale TENA-website voor lokale informatie.

Taal
NL |  FR

Incontinentie - Een introductie


Eén op de vier mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies, ook wel bekend als incontinentie. De beste manier om een oplossing te vinden is om meer te weten te komen over hoe incontinentie precies werkt.

Eén op de vier mannen heeft last van ongewenst urineverlies

De meest voorkomende soorten incontinentie

Er zijn een aantal verschillende soorten incontinentie, maar de soorten die het meest voorkomen zijn aandrangincontinentie en druppelen (ook wel bekend als postmictie nadruppelen en nadruppelen na afloop). Het komt ook regelmatig voor dat iemand met een combinatie van deze twee te maken krijgt. Andere soorten incontinentie zijn overloopincontinentie (ongewild lekken bij een volle blaas dat vaak wordt veroorzaakt door problemen met een vergrote prostaat) en stressincontinentie. De beste manier om vast te stellen met welke vorm u te maken hebt, is door contact op te nemen met een dokter die u kan helpen met het vinden van de juiste behandeling. Een consult bij een dokter kan u ook helpen uitsluiten of het ongewenste urineverlies een bijwerking is van een ander probleem.


Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies met een intens gevoel of noodzaak om te urineren. Er zijn een aantal dingen die deze vorm van incontinentie kunnen veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is wanneer de detrusorspieren (de vrijwillige spieren in de sluitspier) overactief zijn en ongewilde samentrekkingen veroorzaken. Dit stuurt een bericht naar de hersenen waardoor u het gevoel krijgt dat u moet urineren terwijl u dit helemaal niet wilt. In sommige gevallen kan dit worden veroorzaakt door een geïrriteerde blaas door een infectie, of nierstenen. Het kan zich ook ontwikkelen als een bijwerking van een zenuw- of hersenaandoening (een beroerte, de Ziekte van Parkinson of multiple sclerose).


Stressincontinentie

Stressincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies door inspanning van de blaas (bijvoorbeeld door hoesten, lachen of niezen). De sluitspier of bekkenbodemspieren en ligamenten die de blaas ondersteunen zijn te zwak om de urine binnen te houden. Dit soort incontinentie komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar ongeveer 1% van de mannen kan dit ontwikkelen na een prostaatoperatie.


Hoe kunt u dingen verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om uw blaascontrole te verbeteren. Bijvoorbeeld door bekkenbodemoefeningen te doen en bepaalde dingen te veranderen aan uw dieet. De beste manier om een eerste stap te zetten naar het terugkrijgen van de controle is uw dokter te raadplegen, zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt vinden.

U kunt ook onze pagina's over oefeningen en tips en advies bezoeken voor meer informatie.

* Gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door SCA in 2012 onder mannen boven de 40 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Mexico. Beschikbare gegevens zijn niet gepubliceerd.ot published.

Gerelateerde artikelen

Op stap met ongewenst urineverlies

Veel mannen die last hebben van ongewenst urineverlies maken zich druk over het meedoen met sociale activiteiten. De angst voor ongewenst urineverlies kan worden gezien als een obstakel, maar met de juiste aanpak kunt u worden beschermd tegen ongewenst urineverlies en hierdoor blijft u zelfverzekerd.

Actief blijven met ongewenst urineverlies

Er zijn veel verschillende manieren om de controle te behouden en uw leven te blijven leiden zoals u dat wilt, ongeacht de mate van ongewenst urineverlies.