Taal
NL | FR

Urineweginfectie tijdens zwangerschap

Een urineweginfectie (UWI) tijdens zwangerschap is niet fijn, maar het goede nieuws is dat het behandelbaar is. Vanwege een verhoogd risico op complicaties is de behandeling van een UWI bij zwangere vrouwen anders dan voor anderen, en een vroege diagnose is hierbij cruciaal. 
 
In veel landen, als u eerder een urineweginfectie of een andere ziekte hebt gehad die het risico op een UWI verhoogt, is screening op bacteriën in de urinewegen een routineonderdeel van kraamzorg. Als u zwanger bent en denkt dat u een UWI hebt, maar u hebt er nog niet over gesproken met uw arts, moet u dit zo snel mogelijk doen. 

Wat gebeurt er als en UWI onbehandeld blijft?

Het meest voorkomende type UWI doet zich voor in de lagere urinewegen, de urinebuis en de blaas. Indien niet behandeld, kan de infectie zich verder verspreiden naar de urineleiders en de nieren, in de hogere urinewegen. De symptomen van een infectie van de hogere urinewegen zijn aanzienlijk erger en kunnen rugpijn, misselijkheid en koorts omvatten. Zwangerschap verhoogt ook het risico op een nierinfectie.

Zal een UWI van invloed zijn op mijn baby of zwangerschap?

Met tijdige diagnose en effectieve behandeling zal een UWI geen schade toebrengen aan uw baby. Als een urineweginfectie niet wordt behandeld, kan deze erger worden en zich verspreiden naar de hogere urinewegen. Als dit gebeurt, kan dit een nadelige invloed hebben op u of uw baby, aangezien hogere UWI’s in verband zijn gebracht met verhoogde hoge bloeddruk, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Zorg er dus voor dat u contact opneemt met uw arts wanneer u een UWI vermoedt. Hij/zij zal weten wat te doen.

Zal een UWI van invloed zijn op mijn zwangerschap?

Een UWI tijdens de zwangerschap kan uw bevalling vervroegen. Een UWI brengt ook het risico met zich mee van verhoogde hoge bloeddruk en het te vroeg breken van uw water. Met tijdige diagnose is de aandoening echter gemakkelijk te behandelen.

Hoe weet ik of ik een UWI heb?

Regelmatige toiletbezoeken zijn natuurlijk en normaal tijdens zwangerschap, dus het detecteren van een UWI kan lastig zijn. Hier zijn enkele symptomen die op een infectie kunnen duiden.
 
  • Weeën en/of buikpijn
  • Pijn in de onderrug
  • Telkens slechts kleine hoeveelheden urine
  • Pijn tijdens het urineren
  • Sporen van bloed in de urine
  • Sterk ruikende urine, of donkere of troebele urine
  • Een koud gevoel, meestal zonder koorts te hebben
  • Plotselinge urine-incontinentie

Zijn er altijd symptomen bij een UWI?

Nee. U kunt een UWI hebben en hiervoor behandeling nodig hebben, zelfs als u geen van de symptomen ziet of ervaart. Een bezoek aan uw zorgverlener voor een urinetest, zal dit zeker bevestigen.

Hoe wordt een UWI gedetecteerd?

Er wordt standaard een urinetest uitgevoerd om een UWI te detecteren. Deze test moet worden uitgevoerd door kraamzorgpersoneel om te bevestigen of er bacteriën aanwezig zijn.

Kunnen andere aandoeningen verward worden met een UWI?

Asymptomatische bacteriurie (ABU) verwijst naar bacteriën in de urinewegen die geen andere symptomen veroorzaken dan troebele of stinkende urine. Deze aandoening is normaal gesproken ongevaarlijk en vereist geen behandeling met antibiotica. Dit geldt echter niet wanneer u zwanger bent.
 
Zwangere vrouwen met ABU lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een infectie van de hogere urinewegen, die wel gepaard gaat met symptomen en niet gezond is voor de foetus. Antibiotica verminderen dit risico aanzienlijk en kunnen daarom door uw arts worden aanbevolen als ABU wordt gedetecteerd.
 
Uitdroging kan ook donkere, troebele en onaangenaam ruikende urine veroorzaken. Drink dus voldoende.

Hoe weet ik of de UWI is verdwenen?

Nadat u uw antibioticabehandeling hebt beëindigd, zal uw arts u vaak vragen om een extra urinetest te doen. Dit zal bevestigen of de bacteriën nog steeds aanwezig zijn.

Kan ik seks hebben met een UWI?

Omdat UWI’s niet seksueel overdraagbaar zijn, is het mogelijk om seks te hebben terwijl u een UWI hebt of terwijl u wordt behandeld voor een UWI.

Hoe kan ik een UWI voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om de kans op een infectie te verkleinen. Enkele van het volgende kunnen helpen:
 
  • Drink voldoende
  • Neem een douche in plaats van een bad
  • Ga direct na seks naar het toilet
  • Ga naar het toilet zodra u moet, wacht niet
  • Probeer altijd om uw blaas volledig te legen
  • Veeg altijd van voor naar achter
  • Wees extra voorzichtig om uw genitale gebied goed schoon te houden
  • Gebruik de juiste reinigingsproducten, vermijd harde zepen
  • Gebruik een barrièrecrème om de huid van uw genitale gebied te beschermen

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een UWI heb?

Raadpleeg allereerst uw (huis)arts.