Taal
NL | FR

Urineweginfectie bij mannen

Als u een constante drang voelt om te plassen, of als het pijnlijk is wanneer u dat doet, hebt u mogelijk te maken met een urineweginfectie (Urinary Tract Infection, UTI). UTI’s komen in principe niet vaak voor bij jongere mannen. Bepaalde aandoeningen, ouder worden of veranderingen in leefstijl kunnen het risico vergroten. Hier zijn een paar tips om een infectie te herkennen en zelfs te voorkomen.

Wat is een urineweginfectie?

UWI’s kunnen zich voordoen wanneer schadelijke bacteriën de urinewegen binnendringen. Meestal wordt de infectie veroorzaakt doordat onze eigen bacteriën terechtkomen waar ze niet thuishoren. De meest voorkomende van deze bacteriën is E. coli, die normaal gesproken in de darmen leeft, maar een aantal andere bacteriën kan ook verantwoordelijk zijn. 
 
Dit zijn veel voorkomende symptomen van dit soort infectie:
 
  • Een pijnlijk of brandend gevoel tijdens het urineren 
  • Regelmatig urineren en een constante drang om te urineren 
  • Telkens slechts kleine beetje urineren 
  • Sporen van bloed in de urine 
  • Donkere, troebele of sterk geurende urine 
  • Een koud gevoel, meestal zonder koorts te hebben 
  • Plotselinge urine-incontinentie 
 
Het is het vermelden waard dat sommige seksueel overdraagbare aandoeningen symptomen kunnen vertonen die lijken op een UWI. 

Wat zijn de verschillende soorten UWI’s?

Het meest voorkomende type UWI doet zich voor in de lagere urinewegen, de urinebuis en de blaas. Zeer virulente stammen kunnen, indien onbehandeld, zich verder verspreiden naar de urineleiders en de nieren, in de hogere urinewegen. De symptomen van een infectie van de hogere urinewegen zijn aanzienlijk erger en kunnen rugpijn, misselijkheid en koorts omvatten. Koorts kan er ook op wijzen dat bacteriën in de zijn terechtgekomen. 
 
Als een infectie in de hogere urinewegen niet wordt behandeld, kan deze schade aan de nieren veroorzaken en bestaat er ook het risico dat de infectie in de bloedbaan terechtkomt en zich verder verspreidt, dit wordt urosepsis genoemd en vereist intensieve zorg. Als u vermoedt dat u te maken hebt met een UWI, zoek dan medische hulp om een juiste diagnose en behandeling te krijgen. Hoe sneller u geholpen wordt, hoe makkelijker u herstelt. 

Behandeling en verlichting van symptomen

Antibiotica bieden over het algemeen een effectieve behandeling van een UWI. Er is een urinetest nodig om te zien welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt en vervolgens welk antibioticum het meest effectief is.

Wat kunt u doen om de symptoom te verlichten?

  • Door voldoende te drinken, spoelt u de bacteriën uit de blaas.
  • Gebruik medicijnen om de pijn te verzachten en koorts en ontsteking te remmen. 
  • Plaats een kruik of warmtekussen op uw onderrug of buik tegen de pijn.

Wat kan een urineweginfectie veroorzaken?

Bij mannen ouder dan 60 komen infecties vaker voor, meestal in verband met een vergrote , leeftijdsgerelateerde veranderingen en andere ziekten die vaker voorkomen naarmate we ouder worden. Een vergrote prostaat kan de urinestroom verminderen en kan het moeilijker maken om de blaas volledig te ledigen. De achtergebleven urine kan dan dienen als een medium waarin bacteriën kunnen groeien.

Hoe vermijdt u UWI’s?

Een eenvoudige stap om een UWI te voorkomen, is om altijd te proberen uw blaas volledig te ledigen, zodat bacteriën moeilijk in de urinewegen kunnen komen. Identificeer ook vroegtijdig prostaatvergroting om de juiste behandeling te krijgen om toekomstige prostaatproblemen te verminderen.

Enkele tips om UWI’s te vermijden:

  • Houd uw geslachtsdelen schoon en droog
  • Blijf gehydrateerd om bacteriën uit te spoelen
  • Verwijder bevuilde incontinentieproducten van voren naar achteren
  • Als u problemen hebt met het legen van uw blaas, wacht dan even en verander van houding nadat u klaar bent met plassen, en probeer het dan opnieuw. Hierdoor kan de urine die de eerste keer is achtergebleven gemakkelijker worden uitgeplast, en wordt het risico op infectie verkleind.

“Urineweginfecties komen vaker voor bij mannen ouder dan 60 jaar.”

Josefine Grandin

Districtsverpleegkundige/urotherapeut