Taal
NL | FR

Samenvatting nationaal taboe-onderzoek onder mannen

Uitvoering onderzoek IPSOS in opdracht van TENA Men: november 2016 Er wordt altijd maar gesproken over vrouwelijke ongemakken. Maandelijkse regels, de dagelijkse sleur, te veel te doen …In opdracht van TENA Men voerde onderzoeksbureau IPSOS in november 2016 een onafhankelijk onderzoek uit naar de ‘verborgen issues’ van de man. TENA Men onderzocht welke irritaties, taboes en ongemakken een rol spelen in het leven van mannen. In totaal namen meer dan 1.000 respondenten deel aan het onderzoek in de leeftijdscategorie 30 tot 75 jaar, representatief voor Belgische mannen op basis van opleiding, leeftijd en regio.

TENA-Men-Lifestyle-Two-Business-Men-Walking-on-the-Street-1600x749.jpg

Men-talk

Niet té persoonlijk graag… Mannen praten met elkaar over het algemeen het liefst over het nieuws (39%), vakantie (36%) en sport (34%). Over onzekerheden (3%), relaties (5%) en seks (6%) blijken mannen niet graag van gedachten te wisselen. Daarnaast blijken de onderwerpen vrouwen en werk beduidend minder interessant naarmate de heren ouder worden.
 
Eerlijkheid boven alles. De schoonmoeder, slechte televisie of vertraging in het verkeer, volgens mannen is dit allemaal lang niet zo erg als irritatie over opschepperige (59%) en oneerlijke mensen (57%). Collega's bijvoorbeeld, daar kunnen mannen zich gruwelijk aan ergeren (32%). Ook vuil en smerigheid staat hoog op het lijstje van ergernissen (36%).
 
Family man. Het gezin en de familie is hetgeen waar mannen het meest trots op zijn (53%). Bovendien knijpen zij in hun handjes wat betreft hun partner, want volgens 32% is de persoon aan hun zijde iemand om trots op te zijn. Over de positieve levensinstelling van zichzelf zijn veel mannen ook zeer tevreden (29%) en hoe ouder hoe trotser hierop (39% in de oudste leeftijdsgroep)
 
Bescheidenheid siert de man. Mannen blijken niet te pronken met hun voorkomen of portemonnee, want over hun uiterlijk (4%), het saldo op hun bankrekening (5%) of hun auto (5%) pochen zij beduidend minder dan over hun partner (32%).
 
Lichamelijke ongemakken. Vier op de vijf mannen bespreken zeker niet alles met vrienden. De volgende onderwerpen staan in de top-3 van dingen waar mannen het nóóit met hun vrienden over hebben:
 
  1. Erectieproblemen (69%) 
  2. Ongewenst (63%)  
  3. Afnemend libido (54%) 
 
Taboe. Mannen praten liever niet over hun lichamelijke ongemakken, omdat zij dit beschouwen als privé (59%), hier geen behoefte aan hebben (41%), zich ervoor schamen (18%) of omdat ze bang zijn dat het doorverteld wordt (16%).
 

De gevoelige snaar

No hair, don't care. Een paar kreukels in het voorhoofd? Geen haar op hun hoofd die zich daar zorgen om maakt. Wanneer hier nog iets van over is trouwens, want mannen laten zich
niet van de wijs brengen door wat haaruitval. Naast rimpels (1%) en haaruitval (4%) maken mannen zich ook totaal geen zorgen over het krijgen van een eventuele midlife crisis (2%).
 
Achteruitgang gezondheid. Mannen laten zich door hun veranderende uiterlijk niet gek maken. Een verslechterende gezondheid is iets waar mannen wél bang voor zijn (62%). Ook de gedachte aan geldproblemen (39%) en geheugenverlies (37%) maakt ze angstig.
 
Zacht eitje. Ondanks het feit dat ze de maandelijkse perikelen niet de schuld kunnen geven, zijn mannen ook weleens onzeker. De meerderheid slaat dicht in een onbekende omgeving of gezelschap (56%), en voor meer dan één op drie is een gesprek over emoties flink lastig.  De oudste leeftijdsgroep is hier het meest onzeker over (38%). Ook achter het fornuis (17%) en in de sportschool (12%) kunnen mannen wel een portie zelfvertrouwen gebruiken. 
 

Mister Perfect

Op dieet of naar de sportschool? Niet minder dan negen op de tien mannen wil wel iets aan zichzelf veranderen. Wat dan? Wanneer mannen iets aan hun lichaam kunnen veranderen, dan willen ze gewicht verliezen (52%), een betere conditie (46%), of een gespierder lichaam (28%). Daarnaast gunnen ze hun partner een betere nachtrust door minder te snurken (21%).
 
Fit, fitter, fitst. Mannen voelen zich ondanks hun onzekerheden, lichamelijke ongemakken en verbeterpuntjes wél behoorlijk fit. 33% voelt zichzelf zelfs fitter dan bij hun leeftijd hoort.
 
Geduld is een schone zaak. Mannen gaan als een sneltrein door het leven, maar zij zouden liever veel meer willen genieten van momenten. Meer in het "nu" leven, wordt door 42% van de ondervraagden als verbeterpunt gezien. Ook willen ze geduldiger en opener (beide 31%) zijn. Voor vrouwen helemaal niet zo slecht nieuws dus.


Afzien…

Zwaar leven. Het leven van een man gaat heus niet altijd over rozen. Onderzoeken is geloven: dit zijn volgens de Belgische man dé zes redenen waarom het leven van hem zwaarder is dan dat van de vrouw. 
1. Mannen hebben meer moeite om zich te uiten, en met emoties en ongemakken om te gaan (31%)
2. Vrouwen maken het leven van mannen onnodig complex (27%)
3. De zin in seks wordt niet altijd door vrouwen beantwoord (22%)
4. Er is weinig erkenning voor wat mannen allemaal doen (20%)
5. Gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin is een last op de schouders (20%)
6. Mannen werken vaak meer en harder (20%).

Let the battle begin. Mannen hebben het helemaal niet makkelijk, kunnen we wel concluderen. Een beetje (zelf) medelijden is dus best op z'n plaats. Er zijn dan ook een hoop clichés die hierover gaan. En wat het grootste verschil is tussen mannen en vrouwen. Maar wat vinden zij hier nu zelf van? De mannen met een uitgesproken mening aan het woord: 
1. Mannen zijn minder ijdel dan vrouwen (eens: 57%)  
2. Mannen kunnen minder goed multi-tasken dan vrouwen (eens: 59%)
3. Mannen hebben een hoger libido dan vrouwen (eens: 67%) 
4. Mannen klagen minder dan vrouwen (eens: 45% )
5. Mannen praten minder dan vrouwen (eens: 71% ) 
6. Mannen zijn luier dan vrouwen (oneens: 54%) 
7. Mannen kunnen beter autorijden dan vrouwen (eens: 61%). 
8. Mannen hebben meer zelfmedelijden dan vrouwen (eens: 51%)
9. Mannen maken zich minder druk om alledaagse zaken dan vrouwen (eens: 73%)
10. Mannen kunnen beter beslissingen nemen dan vrouwen (eens: 53% )
11. Mannen melden zich minder vaak ziek dan vrouwen (eens: 51% ) 
12. Mannen zijn zelfstandiger dan vrouwen (eens: 56%)
 
Gebrek aan "me-time". Dat mannen het helemaal niet gemakkelijk hebben in het leven, wordt nog eens bevestigd door hun gebrek aan "me-time". Wanneer mannen meer vrije tijd zouden hebben, zouden zij namelijk vaker vakantie (46%), tijd voor zichzelf (41%), meer tijd met kids en familie (35%) en meer sport willen beoefenen (28%). 
 

Oh dokter! 

Bang voor de dokter. Wanneer mannen ongemakken ervaren, proberen zij deze zo veel mogelijk te negeren, in de hoop dat het vanzelf over gaat of minder wordt (39%). Slechts één op de vier mannen gaat direct naar de dokter. De rest zoekt eerst informatie en advies op het internet (15%) en slechts een op de vijf praat hierover met zijn omgeving. 
 
Nattigheid. Meer dan één op de vijf mannen (22%) in de leeftijd 60 tot 75 jaar en één op de zes mannen in de overige leeftijdsgroepen heeft wel eens te maken met ongewenst urineverlies of . Twee derde (65%) voelt een grote drempel om hierover met zijn vrienden te praten. Daarnaast geeft ruim de helft van de mannen (55%) aan dat bijna niemand alles weet over zijn onzekerheden.
 

Die lawaaierige Nederlanders ? 

Meer lef? Een grotere mond? Dat wordt vaak gedacht van onze mannelijke bovenburen. Maar is dat ook echt zo? Hetzelfde onderzoek werd namelijk recent gedaan in Nederland, en wat blijkt? De Nederlandse man heeft het net zo moeilijk met het uiten van zijn emoties en praten over ongemakken. Sterker nog, de resultaten waren bijna identiek hetzelfde! Grote mond, klein hartje….
Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie
Voor meer informatie, high res beeldmateriaal of interviewverzoeken kun je contact opnemen met:
 
Blyde Belgium - Wilma Schippers – GSM 0479 95 08 55 - wilma@blyde.be