Taal

  De beste routines wat betreft slaap en nachtelijke verzorging

  Om zorgvragers erbij te helpen een goede nachtrust te krijgen, is het van belang om ervoor te zorgen dat ze ’s nachts persoonlijke zorg krijgen. Wij willen u er graag bij helpen de functies die slaap heeft en het verband tussen slaap en incontinentie beter te begrijpen en tips geven bij het totstandbrengen van een goede nachtelijke zorgroutine.

  Een oudere vrouw krijgt hulp bij het naar bed gaan

  Waarom is slaap zo belangrijk?

  Slaap helpt ons herstellen en repareert spierweefsel na een actieve en stimulerende dag. Terwijl iemand rust, identificeert het immuunsysteem indringende elementen en “laadt” het de herkenning van die elementen in het geheugen om infecties beter te weerstaan. Slaap helpt ook mentaal met de verwerking van herinneringen, waardoor we overdag scherper zijn.

  Wat kan ertoe leiden dat er ’s nachts vaker bezoeken nodig zijn?

  Voor oudere zorgvragers die speciale zorg nodig hebben, kan slaaptekort leiden tot stemmingswisselingen, verminderd beoordelingsvermogen en geheugen, verhoogde gevoeligheid voor pijn, verhoogd risico op infectie, groter risico op vallen en moeilijkheden bij het omgaan met dagelijkse activiteiten en revalidatieprogramma’s. 

  Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam en slapen we minder diep, wat het risico met zich meebrengt dat we vaker wakker worden. De nierfunctie neemt ook af en de blaas verliest zijn elasticiteit, wat betekent dat we ’s nachts vaker moeten plassen. 

  Ouder worden vergroot ook de risico’s die komen kijken bij de nachtelijke bezoekjes aan het toilet. Onderzoek1 naar meer dan 400 gevallen waarbij ziekenhuispatiënten van 60 jaar of ouder een val hebben gemaakt, laat zien dat meer dan een derde van de vallen plaatsvond tijdens een toiletbezoek, alsook dat bijna de helft daarvan ’s nachts gebeurde. 

  Er zijn medische aandoeningen en bijwerkingen van geneesmiddelen die de aandrang om ’s nachts te plassen veroorzaken of vergroten, zoals hart- en nieraandoeningen, diabetes, aandrangincontinentie en diuretica. Indien u vermoedt dat een zorgvrager een onderliggende medische aandoening heeft of dat een geneesmiddel de aandrang om ’s nachts te plassen veroorzaakt, overleg dan de arts. Soms kan een eenvoudige verandering in het tijdstip waarop u de geneesmiddelen aanreikt ervoor zorgen dat er minder bijwerkingen zijn. 

  Ook slapeloosheid kan leiden tot vaak ’s nachts plassen, omdat een zorgvrager meer urine aanmaakt als deze wakker is. Er zijn veel chronische aandoeningen die slapeloosheid veroorzaken, zoals het “restless legs”-syndroom, slaapapneu, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. 

  Veel chronische ziekten veroorzaken ook ongemak of pijn, dus de behandeling van eventuele onderliggende medische aandoeningen en de toepassing van passende vormen van pijnbestrijding dragen ook bij aan de bevordering van de slaap en de vermindering van de nachtelijke urineproductie.

  Tips voor een efficiënte nachtelijke zorgroutine

  Om u erbij te helpen zorgvragers een goede nachtrust te geven, hebben we een aantal stappen geformuleerd om ervoor te zorgen dat u het aantal slaaponderbrekingen kunt minimaliseren en uw nachtelijke zorgroutine efficiënter kunt maken.

  1. Begin bij de basis

  Zorg ervoor dat de zorgvrager voordat deze naar bed gaat zijn of haar darmen of blaas heeft geleegd. De zorgvrager dient gedurende de dag een goede stoelgang te onderhouden om het risico op darmincontinentie ’s nachts te verkleinen. Om ’s nachts plassen te voorkomen, dienen zorgvragers het drinken van vloeistoffen twee uur voor het slapengaan te vermijden. Onthoud dat cafeïne ons niet alleen wakker houdt, maar ook de aandrang tot plassen kan vergroten. Het is daarom met het oog op een goede nachtrust beter om de inname van cafeïne te verminderen. Ook zijn er medische aandoeningen en bijwerkingen van geneesmiddelen die de aandrang om ’s nachts te plassen kunnen veroorzaken of vergroten, zoals diabetes en diuretica. 

  Reguleer het slaapschema van zorgvragers overdag en reduceer het aantal dutjes dat ze overdag doen en de duur daarvan om de kans dat ze beter kunnen slapen te vergroten. Ook kunt u de aandrang om ’s nachts te plassen reduceren door gebruik te maken van steunkousen en verhoging van de benen in de namiddag, aangezien dat het lichaam helpt bij de regulering van de hoeveelheid vloeistof die het gedurende de dag in de onderbenen vasthoudt.

  2. Gebruik eventueel een ander incontinentieproduct voor de nacht

  Soms is het voor de nacht nodig een incontinentieverband met meer absorptie te gebruiken om zorgvragers de nachtrust te geven die nodig is. TENA ProSkin Pants Night biedt unieke bescherming tijdens het liggen dankzij 16% extra absorptievermogen en beschermt kwetsbare huid langduriger. 99% van het zorgpersoneel beweert dat hun zorgvragers ’s nachts de hele nacht droog blijven3 en laboratoriumtests wijzen uit dat ze na 7 uur gebruik 32% droger zijn4. De TENA ProSkin Pant Night absorbeert nachtelijk urineverlies indien een zorgvrager niet in staat is om naar het toilet te gaan of ’s nachts doorlekt zonder wakker te worden.

  3. Creëer goede slaapgewoonten

  Als een zorgvrager last heeft van slaapgebrek, overweeg dan om verandering te brengen in zijn of haar dagelijkse activiteiten. Krijgt hij of zij genoeg frisse lucht en lichaamsbeweging? Probeer eens wat lichte rek- en strekoefeningen aan te brengen in hun dagroutine. Kijkt hij of zij veel naar de televisie voor het slapengaan? Probeer hem of haar in plaats daarvan eens wat te laten lezen of naar kalmerende muziek te laten luisteren. Drinkt hij of zij alcohol? Probeer de alcoholconsumptie te verminderen, omdat alcohol – ondanks het feit dat je er slaperig van wordt – het lichaamsmechanisme dat de slaap reguleert verstoort. Zorg ervoor dat de zorgvrager een ontspanroutine heeft die een gezonde en uitgeruste gesteldheid bevordert. 

  4. Bescherm zorgvragers tegen ongelukken

  Vluchtige bezoekjes aan de badkamer in de nacht vormen een risico voor oudere mensen. Een van de mogelijke oplossingen is om naast het bed een toiletstoel neer te zetten. Maar indien dat niet werkbaar of wenselijk is, zorg er dan voor dat de weg van het bed van de cliënt naar het toilet vrij is van belemmeringen. Overweeg eventueel om bewegingssensorlampen te plaatsen en losse gevarenbronnen die in de weg staan ergens anders neer te zetten. Als de zorgvrager een gevorderd stadium van dementie heeft en nachtelijke wandelingen voor komen, dan kan een bedalarm handig zijn om u te waarschuwen als de zorgvrager opstaat en wegloopt.

  5. Zorg voor de kwetsbare huid

  Het ongemak van een irriterende huidaandoening kan een ernstige negatieve invloed hebben op de slaap van een zorgvrager en kan er in sommige gevallen voor zorgen dat ze ’s nachts vaker moeten plassen. Voor mensen die last hebben van incontinentie, heeft TENA een oplossing in drie stappen ontwikkeld om de huid op natuurlijke wijze gezond te houden:

   Een verpakking van TENA ProSkin Comfort incontinentieverbanden

  Houd de huid droog met TENA ProSkin snel absorberende producten om vocht op de huid te verminderen, zowel overdag als ’s nachts.

  Een verpakking van TENA ProSkin vochtige reinigingsdoekjes

  Reinigen met de doekjes en crèmes van TENA ProSkin.

  Een verpakking van TENA ProSkin Barrier Cream

  Bescherm de huid door TENA ProSkin Zinc-crème voor de gevoelige huid aan te brengen, of TENA Barrier Cream ter bescherming tegen irriterende stoffen.

  6. Bied bescherming, ondersteuning en comfort

  Ondanks uw beste inspanning, is bedplassen helaas voor sommige zorgvragers een feit waar ze mee moeten leven. Maar met beschermende maatregelen en gespecialiseerde producten kunt u helpen, hun kwaliteit van leven te verbeteren. Incontinentieproducten zijn een goede oplossing, maar zorg ervoor dat ze de juiste maat hebben, van het juiste type zijn en het juiste absorptieniveau hebben die/dat bij de zorgvrager past en dat ze op de juiste manier worden aangebracht.

  TENA ProSkin Pants Night - ontwikkeld voor gebruik tijdens de nacht

  TENA ProSkin Pants Night zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik tijdens de nacht. Ze bieden 16% meer absorptie aan de achterkant2 waar het als u ligt het belangrijkst is, ze hebben een sterk absorberende dubbele kern met snelle vochtopname en anti-lekrandjes en zorgen ervoor dat de kwetsbare huid langer droog en beschermd blijft. Ook maken ze zelfstandig toiletbezoek mogelijk en zijn ze net zo gemakkelijk aan en uit te trekken als normaal ondergoed, wat een grotere onafhankelijkheid bevordert. 

  TENA ProSkin Pants Night hebben een uitstekend slagingspercentage en zijn gemaakt van ademende, textielachtige materialen die een goede luchtcirculatie toelaten en bieden drievoudige bescherming voor een droog, zacht gevoel en bescherming tegen doorlekken. 99% van zorgverleners zegt dat hun cliënten de hele nacht droog blijven3, en laboratoriumtests hebben aangetoond dat ze 32% droger zijn na 7 uur gebruik4. Alle producten in het TENA ProSkin-assortiment zijn dermatologisch getest en geaccrediteerd door de Skin Health Alliance.

  Meer informatie
  TENA ProSkin Pants Night - ontwikkeld voor gebruik tijdens de nacht

  1 Rose G, Decalf V, Everaert K, Bower WF. Toileting-related falls at night in hospitalised patients: The role of nocturia. Australas J Ageing. 2019;00:1-7. https://doi.org/10.1111/ajag.12696

  2 Vergeleken met TENA ProSkin Pants Super

  3 5602: TENA Pants Night, Quant In-home CUT, Poland, Nov 2019, n=128

  4 Laboratoriumtests tonen aan dat TENA ProSkin Pants Night na 7 uur aanzienlijk droger is (32%) (Rewet Lab-gegevens en meting op het 7e uur van TENA ProSkin Pants Night versus TENA ProSkin Pants Super).