Taal

  Kwetsbare oudere huid verdient speciale zorg

  De huid is een vitaal orgaan dat dient als bescherming tegen letsel en infectie. Daarom is het voor het behoud van een gezonde huid zeer belangrijk om de verschillende risicofactoren te kennen.

  Leeftijd

  De huid van ouderen is vooral blootgesteld aan risico's, omdat verouderende huid:

  • Langzaam geneest en gevoelig is voor wrijving

  • Vatbaar kan zijn voor achteruitgang, wat irritatie, jeuk, infectie of pijn kan veroorzaken

  • Gevoelig is voor overmatig vocht en langdurig contact met urine en ontlasting

  Water en zeep

  Ook frequent reinigen met water en zeep kan de integriteit van de huid verstoren, wat het vermogen voor infectiepreventie kan verminderen. Zeep bevat reinigingsingrediënten die surfactanten worden genoemd. Deze veroorzaken irritatie als ze op de huid achterblijven, zelfs na afspoelen.

  Incontinentie

  De huid van personen met incontinentie is gevoelig voor een verscheidenheid aan bedreigingen, waaronder incontinentiegerelateerde dermatitis en doorligwonden.

  • Incontinentiegerelateerde dermatitis komt naar schatting voor bij 7% tot 11% van de incontinente bewoners van verpleeghuizen [1]

  • Urine-incontinentie verhoogt het aantal doorligwonden meer dan vijfvoudig [2,3]

  • Ontlastingsincontinentie verhoogt het aantal doorligwonden meer dan twintigvoudig [1,2]

  • Bovendien kan verslechtering van de huid door incontinentie aanzienlijke invloed hebben op het fysieke en psychologische welzijn. [5]

   

  Preventie is cruciaal

  Met zorg en beheer kunnen veel van deze kwesties worden voorkomen of geminimaliseerd. Het aantal doorligwonden kan bijvoorbeeld tot wel 50% worden verminderd door de juiste zorgroutines te volgen.6-8

  Een goede hygiëneroutine, speciaal afgestemd op kwetsbare oudere huid, kan helpen bij het voorkomen van huidirritatie en infectie. Een optimale continentiezorgroutine helpt bij het voorkomen van incontinentiegerelateerde dermatitis. Deze routine omvat zachte reiniging, toepassing van een vochtinbrengende crème en indien nodig het gebruik van een huidbarrière of een beschermend middel.5

  Naast de klinische voordelen kan een goede hygiëneroutine bewoners een comfortabel, fris en gezond gevoel geven en het zelfbeeld, de onafhankelijkheid en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

  Verwijzingen

  1Bliss DZ et al. (2006). Prevalence and correlates of perineal dermatitis in nursing home residents. Nurs Rev, 55, 243-251.
  2Department of Health (DOH) (2000). London. 
  3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
  4Ripley K. (2007). Skin Care in Patients with Urinary or Faecal Incontinence. Primary Health Care, 17(4), 29-34.
  5Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
  6Gunningberg L, (2004). Risk, prevalence and prevention of pressure ulcers in three Swedish health-care settings, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
  7Cole L, (2014). A three-year multiphase pressure ulcer prevalence/incidence study in a regional referral hospital, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
  8Lyder CH et al.
  (2002). A comprehensive program to prevent pressure ulcers in long-term care:
  exploring costs and outcomes. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.