Taal
NL | FR

Oorzaken van licht urineverlies

Hoesten, zwaar tillen, lachen en niezen zijn veelvoorkomende Oooeps momentjes. Als je last hebt van een licht zwakke blaas zijn er veel situaties die tot licht urineverlies kunnen leiden. Maar waarom is de blaas überhaupt verzwakt? Hoewel het vrouwen van alle leeftijden kan overkomen, komt dit het meest voor tijdens en na de zwangerschap en tijdens de overgang.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of overweegt om zwanger te raken zul je al snel kennisnemen over gescheiden buikspieren, uitstekende navels en het indrukwekkende gevoel van je baby die tegen je blaas schopt, waardoor je enorme aandrang krijgt om meteen naar het toilet te gaan. Nog een ‘plezierig’ gevolg van zwangerschap is de verschuiving van je organen om ruimte te maken voor je wolk van een kind. 
 
Er zijn niet veel mensen die dit weten, maar er zijn ook andere factoren die tijdens de zwangerschap van invloed zijn op de blaas van de moeder. Als je een kindje verwacht, ondergaat je lichaam hormonale veranderingen die je spieren verzwakken en de veerkracht van het perineum beïnvloeden. Daarom moeten veel vrouwen vaker naar het toilet, zelfs in de vroege stadia van zwangerschap wanneer de foetus te klein is om tegen de blaas te schoppen. 
 
De groeiende baarmoeder oefent druk uit op de blaas, wat tot meer toiletbezoeken leidt. Ook hebben vrouwen tijdens de zwangerschap een verhoogde bloedstroming en werken de nieren efficiënter en produceren ze dus meer urine, wat ook voor meer toiletbezoeken zorgt.
 
De hormoonspiegel wordt weer normaal na de bevalling. Maar de spieren rondom je blaas hebben extra druk van de baby te verduren gehad, en als je zo soepel mogelijk wilt herstellen, kun je veel halen uit bekkenbodemoefeningen tijdens de zwangerschap. Wat ook wonderen kan doen tegen onzekerheid over dit onderwerp is om met je vriendinnen over het lichte urineverlies te praten. Het oude gezegde ‘gedeelde smart is halve smart’ is erg treffend als het op een onderwerp als deze aankomt. En de kans is groot dat veel van je vriendinnen zich hier ook in kunnen vinden. 

Na een bevalling

Er is een ongeschreven norm die bepaalt wat een natuurlijke bevalling inhoudt. Bij voorkeur moet je natuurlijk bevallen en uit de buurt blijven van pijnstillers. Maar weet je wat? Alle bevallingen en alle bijbehorende omstandigheden zijn anders, en het draait echt om het eindresultaat. Hoe je de baby eruit hebt gekregen, zou helemaal geen discussiepunt moeten zijn. Maar het is tijd dat we het taboe aanpakken dat rust op wat er met het vrouwelijk lichaam gebeurt na de geboorte van een kindje. Dingen als scheuren en een zwakke blaas na de geboorte zijn normaal en komen veel voor, en wij vinden dat het tijd is om hierover te praten. 
 
Of je nu natuurlijk bent bevallen of een keizersnede hebt gehad, na de bevalling blijft je bekkenbodem een tijdje uitgerekt. Ook heb je na de zwangerschap veel extra vloeistof waar je lichaam nog van af moet. Alles bij elkaar zul je net na de bevalling veel vaker naar het toilet moeten. En met een verzwakte blaas na de bevalling zijn ongelukjes onvermijdelijk. Alsof dat nieuwe, kleine, kwetsbare persoontje nog niet genoeg was om aan te denken, toch? 
 
Aan de extra vloeistof is niet zoveel te doen, maar door iedere dag een paar minuten bekkenbodemoefeningen te doen, kun je het herstel van je bekkenbodemspieren versnellen. Als je de baby nog niet hebt gekregen, kun je het met je vroedvrouw hebben over oefeningen die je tijdens de zwangerschap kunt doen. Of bekijk hier ons stukje over training.

Menopauze

Ouder worden heeft vele voordelen. Extra levenservaring gaat vaak gepaard met meer zelfvertrouwen en beter zicht op wat er belangrijk is in het leven. Je hebt misschien eindelijk tijd om de dingen te doen waar je altijd naar verlangde in de jaren toen je kleine kinderen had of aan het stressvolle begin van je carrière stond. Misschien vind je dat het eindelijk tijd is om te doen wat je wilt. 
 
Het laatste waar je je in deze geweldige levensfase om druk wilt maken is licht urineverlies. Toch is een van de bijwerkingen die veel vrouwen tijdens de overgang ervaren een licht zwakke blaas. Dit komt door een vermindering van het oestrogeengehalte in de genitaliën en urinewegen, dat ervoor kan zorgen dat het vaginale en urinewegweefsel droger, dunner en minder elastisch wordt. De bekkenbodemspieren verslechteren wanneer ze niet worden gestimuleerd door oestrogeen. 
 
Gelukkig zijn er producten die volledige bescherming bieden tegen urineverlies, zodat een licht zwakke blaas geen groot probleem hoeft te zijn. Dankzij de FeelFreshTM- Technologie in lights by TENA inlegkruisjes sluiten vocht en geurtjes zo snel op dat je licht urineverlies snel kunt vergeten. Je kunt gewoon verdergaan met je dag, zonder je druk te hoeven maken om Oooeps momentjes.