Taal
NL | FR

Oorzaken van incontinentie bij vrouwen

Zo’n 400 miljoen mensen in de wereld leven met een . En een zwakke blaas levert soms plasproblemen op. Wat kunnen de oorzaken van ongewenst urineverlies bij het vrouwelijk deel van de bevolking zijn? Want als u weet wat de oorzaak is, zijn er oplossingen voor u te vinden.

Wat veroorzaakt blaasproblemen bij vrouwen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als vrouw te maken heeft met ongewenst urineverlies. De vier meest gebruikelijke oorzaken zijn:

Incontinentie door een neurologische aandoening

Veel mensen weten dat de veel te maken hebben met het beheersen van de blaas. Het trainen van deze spieren helpt om ongewenst urineverlies tegen te gaan. Maar de urinewegen zijn ook afhankelijk van het normaal functioneren van ons zenuwstelsel. De zenuwen in uw lichaam sturen een bericht van de blaas naar de hersenen om te laten weten dat de blaas vol is. Het werkt ook andersom: het zenuwstelsel stuurt weer een bericht naar de bekkenbodemspieren als de hersenen bepalen om de spieren aan te spannen of los te laten.
Een neurologische aandoening kan daarom een oorzaak zijn van ongewenst urineverlies. Bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, een beroerte, diabetes, multiple sclerose of een ander soort hersenbeschadiging kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel de verkeerde berichten doorgeeft aan de urinewegen. Daardoor heeft u minder controle over uw blaas en kunt u te maken krijgen met ongewenst urineverlies.

Incontinentie door een medische aandoening

Er is een aantal medische aandoeningen die het risico op blaasproblemen met zich mee kunnen brengen. Het goede nieuws bij dit soort is dat het ongewenst urineverlies misschien wordt verholpen zodra de onderliggende oorzaak is opgelost. Een paar voorbeelden:

 • Beroerte
  Een beroerte veroorzaakt op zichzelf veroorzaakt geen incontinentie, maar een veelvoorkomend gevolg van een beroerte is verslechterde mobiliteit. Daardoor is het moeilijker om op tijd het toilet te bereiken. Zulk soort incontinentie noemen we .
 • Diabetes
  Vrouwen met diabetes hebben meer kans op een verstoorde gevoeligheid van de blaas, wat kan leiden tot . Door een hoge bloedsuikerspiegel maakt je blaas meer urine aan, waardoor het moeilijker is om plas op te houden.
 • Zwaarlijvigheid
  Zwaarlijvigheid kan incontinentie veroorzaken omdat het buikvet harder op de bekkenbodem en de blaas drukt.
 • Urineweginfectie
  Bij een urineweginfectie irriteren bacteriën de binnenkant van de blaas. Dat kan een gevoel van aandrang veroorzaken.