Taal
nl | FR

Incontinentie bij zwangerschap

Oeps! Urineverlies tijdens de zwangerschap

Een ongelukje terwijl u zwanger bent komt weleens voor. Daar bent u zeker niet de enige in: het merendeel van de vrouwen ervaart ongewenst urineverlies tijdens de zwangerschap. Maar ook na de zwangerschap kunt u te maken krijgen met . Wat hebben zwangerschap en urineverlies met elkaar te maken?

Ongewenst urineverlies aan het begin van de zwangerschap

Aan het begin van de zwangerschap zal u misschien vaker moeten plassen. Dat komt omdat uw lichaam meer vocht te verwerken heeft. Ongewild urineverlies komt iets later in de zwangerschap voor. Dan beginnen de hormonen de te verzachten en te versoepelen, zodat de bevalling straks gemakkelijk gaat. Maar dat maakt het ook moeilijker om plas binnen te houden. Bovendien begint het kindje in de baarmoeder al behoorlijk op de volle blaas te drukken.

Later in de zwangerschap

Uw krijgen het in de laatste fase van de zwangerschap zwaar te verduren. De bekkenbodemspieren moeten met al dat extra gewicht ervoor zorgen dat de baarmoeder en de blaas redelijk in positie blijven. Daardoor raken de spieren losser en kan het lastiger zijn urine op te houden. Daarbij drukt de baarmoeder – met kindje – steeds zwaarder op de blaas. Bij niezen of hoesten kunt u dan wat urine verliezen; dit noemen we .

Incontinentie na de zwangerschap

Ook na de bevalling kunt u nog steeds ervaren. Wat niet abnormaal: er is een kindje via de bekkenbodem gepasseerd, dat de spieren flink heeft opgerekt. Die spieren hebben tijd nodig om weer te herstellen. Bovendien moet u vaker plassen om al het overtollige vocht dat het lichaam heeft opgebouwd weer kwijt te kunnen.

Wat kan ik doen om ongewild urineverlies tijdens en na de zwangerschap te voorkomen?

Een goed begin is een goede houding op het toilet. Ga rechtop zitten en kantel uw bekken. Zo maakt u uw blaas goed leeg. Veel vrouwen die zwangerschapsincontinentie ervaren, merken dat bekkenbodemspieroefeningen (of Kegeloefeningen) echt het verschil voor hen kunnen uitmaken. Daar kunt u al vroeg in de zwangerschap mee beginnen en ook na de bevalling mee doorgaan. Hoe vaker u de oefeningen doet, hoe sneller de spieren weer hersteld zijn.
 

Hoe om te gaan met incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Het komt vaak voor dat vrouwen urineverlies (of incontinentie) ervaren tijdens de zwangerschap. Onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen ouder dan 35 ervaren en moeders ervaren meer symptomen dan in andere levensfasen**.
 
TENA helpt u tijdens en na de zwangerschap met praktische tips over incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling
 
We hebben tal van producten die ontworpen zijn om u te ondersteunen. Bekijk hier het volledige assortiment. U kunt ook proefpakketten bestellen. Neem gerust contact met ons op als u niet het meest geschikte product kunt vinden.    

**Wereldwijd onderzoek (FR, UK, MX, CO) Kitchen8, januari 2021