Taal
nl | FR

Aandrangincontinentie bij vrouwen

Het is een feit dat veel vrouwen vaak de aandrang voelen om te urineren. Dat ze zich genoodzaakt voelen om hun leven te plannen rond toiletbezoeken, is voor hen een bekend en ontmoedigend onderdeel van hun dagelijkse routine. De aandrang kan zich zelfs aandoen wanneer ze net naar het toilet zijn geweest, of kan ervoor zorgen dat ze ’s nachts meerdere keren wakker worden om te plassen. Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over deze aandoening en geven we enkele geweldige tips die u kunnen helpen om met de symptomen van om te gaan en weer de controle te nemen over uw leven. 

Wat zijn de symptomen van aandrangincontinentie?

Er zijn verschillende soorten incontinentie bij vrouwen. Zoals de naam al doet vermoeden, beschrijft een plotselinge, sterke aandrang tot urineren, wat leidt tot ongewenst urineverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat de blaas zich samentrekt wanneer dat niet zou moeten, waardoor er urine langs de spieren lekt die de blaas dicht houden. 

Waardoor wordt aandrangincontinentie bij vrouwen veroorzaakt?

In veel gevallen is het moeilijk te zeggen wat precies de oorzaak is van . Het kan één factor zijn of een combinatie van meerdere factoren, zoals een blaasinfectie, ontsteking, een verstopping van de blaasopening of stenen in de blaas of nieren. Het kan ook worden veroorzaakt door een meer ernstige aandoening, zoals letsel aan het zenuwstelsel. Als u vermoedt dat u aandrangincontinentie of een andere vorm van hebt, bespreek dit dan met uw arts.

Behandelingen van aandrangincontinentie

Veel vrouwen die te maken hebben met leren zonder behandeling om te gaan met hun aandoening Maar als aandrangincontinentie een negatieve invloed heeft op uw dagelijkse routine en kwaliteit van leven, wordt u geadviseerd om een zorgverlener te raadplegen. Behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak van de aandrangincontinentie, de ernst van het probleem en andere factoren. Het kan ook om medische ingrepen gaan. Als uw arts deze behandelingen niet geschikt of noodzakelijk acht, kan er een zelfhulpprogramma worden aanbevolen dat u thuis kunt doen. 

Onze zelfhulpgids voor aandrangincontinentie

hoeft uw levensstijl niet te overheersen. Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de symptomen in de hand te houden. 
 
Houd uw drinkgewoonten in de gaten
Denk eens na over wat u drinkt. Dranken die cafeïne bevatten, zoals energiedrankjes, koffie en sommige soorten thee, kunnen ervoor zorgen dat de blaaswand geïrriteerd raakt, wat een gevoel van aandrang veroorzaakt. Ook andere factoren, zoals een urineweginfectie of blaasstenen, kunnen irritatie veroorzaken binnen in de blaas en leiden tot een gevoel van aandrang. 
 
Het is ook belangrijk hoeveel u drinkt. Wat betreft vochtinname en aandrangincontinentie moet u het volgende in gedachten houden: 
  • Te veel drinken leidt tot grote hoeveelheden urine (polyurie) en kan dus leiden tot gevoel van aandrang en veelvuldig toiletbezoek, omdat de blaas snel vol raakt. Diabetes met hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kan grotere dorst en grote hoeveelheden urine veroorzaken. Betere controle over diabetes vermindert daardoor urine-incontinentie.
  • Een te lage vochtinname kan een gevoel van aandrang veroorzaken. Niet drinken om het gevoel van aandrang te verminderen, maakt het probleem alleen maar erger omdat de urine te geconcentreerd wordt. Het irriteert dan de blaaswand en veroorzaakt een sterk geurende urine en aandrangsymptomen. Uitdroging is ook een risicofactor voor , een bekend risico voor een urineweginfectie. 
 
Wat betreft veranderingen in het dieet kunt u proberen om meer vezels binnen te krijgen omdat dit constipatie voorkomt, en zo de druk op de blaas kan verminderen. 
 
Kegel- of bekkenbodemoefeningen
Kegel- of bekkenbodemoefeningen zijn een bewezen effectieve en populaire methode van zelfbehandeling. Door de te versterken kunnen veel vrouwen de aandrang tot urineren weerstaan en de frequentie van hun toiletbezoeken verminderen. Een van de belangrijkste voordelen van Kegel- of bekkenbodemoefeningen is het feit dat er geen speciale apparaten voor nodig zijn, en dat ze altijd en overal kunnen worden gedaan – zelfs in de bus of trein of tijdens een vergadering. 
 
Hertrainen van de blaas
Het hertrainen van de blaas is een zelfhulpmethode die u helpt de controle over de blaas te vergroten door de urinefrequentie te verminderen. Dit kan een effectieve manier van omgaan zijn met de symptomen van aandrangincontinentie, een en stressincontinentie 
 
Het omvat –
 
  • Meer bewust worden over incontinentiepatronen
  • Nieuwe gewoontes ontwikkelen voor lediging en controle over de blaas
  • Gedragsaanpassing, zoals het vermijden van toiletbezoeken ‘voor het geval dat’
  • Aanpassingen aan levensstijl en dieet, zoals hierboven genoemd
  • De blaas trainen om steeds grotere hoeveelheden urine vast te houden
  • Kegel- of bekkenbodemoefeningen 

TENA-producten voor aandrangincontinentie

Om te leren omgaan met incontinentie moet u luisteren naar uw lichaam, uw kennis van de aandoening vergroten en indien nodig een zorgverlener raadplegen. Of u nu een medische ingreep nodig hebt of een zelfhulpprogramma kunt volgen, TENA verband, broekjes en andere producten helpen u discreet en effectief om te gaan met de symptomen van en urineverlies, zodat u zich zeker en comfortabel voelt en uw leven kunt blijven leiden zoals u wilt.