Taal
nl | FR

Eten, drinken en incontinentie: tips voor een gezonde blaas

Tips en adviezen voor een gezonde levensstijl

Gaat u vaker dan acht keer per dag naar het toilet om te plassen? Dan is de kans groot dat u een heeft, ook wel genoemd. Uw eet- en drinkgewoonten kunnen veel invloed hebben op de gezondheid van uw blaas. Sommige soorten dranken en voedsel zijn slechter voor uw blaas. Door ze te mijden, hoeft u minder vaak naar de wc en houdt u uw blaas gezond.

Ongezonde dranken en voedsel voor de blaas

Er zijn dranken en voedsel die u beter niet kunt nemen als u een heeft, omdat ze de blaas irriteren en de plasaandrang verergeren:

Cafeïne

Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en ‘m overuren laten draaien.

Frisdranken

Je blaas kan geïrriteerd raken door koolzuur. Verminder het drinken van koolzuurhoudende drankjes zoals frisdranken, spuitwater of spuitwijn. 

Alcohol

Alcohol is een vochtuitdrijver. Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.

Citrusvruchten

In citrusvruchten zitten zuren die de blaas irriteren. Vruchten en hun sappen zoals citroen, sinaasappel, pompelmoes en ananas kunt u beter met mate consumeren.

Pikant eten en specerijen

Pikante voedingsmiddelen zoals tabasco, wasabi of hete salsa branden niet alleen je tong, maar ook je blaas. Ook specerijen kunnen uw plasaandrang verergeren. Denk daarbij aan mosterd, azijn of ketchup.

Dat deze voedingsmiddelen u vaker naar het toilet laten gaan, betekent niet dat u ze helemaal niet meer mag nuttigen. Zoals met veel dingen: geniet met mate.