Taal
nl | FR

Hoe de menopauze uw mentale gezondheid kan beïnvloeden

Het is tijdens de menopauze normaal dat u wisselingen ervaart in uw stemming en gedrag. Veel vrouwen melden gevoelens van angst, prikkelbaarheid, "een hoofd vol watten" en een negatief zelfbeeld, evenals het gevoel dat dit het einde van een tijdperk is. Velen van ons voelen zich misschien onzichtbaar in deze periode en weten niet wat hun plek in de samenleving is.
 
Deze gevoelens worden grotendeels veroorzaakt door de hormonale veranderingen die u doormaakt: de daling van oestrogeen kan grote schommelingen veroorzaken in uw emoties en u allerlei nare gedachten laten voelen. 
 
De fysieke effecten van de menopauze, zoals opvliegers, hoofdpijn en stijve gewrichten, kunnen frustraties opleveren en u een somber gevoel geven. 
 
Als u één van deze gevoelens ervaart, kunt u er zeker van zijn dat u niet de enige bent. Blijf lezen om meer te weten te komen over de invloed van de menopauze op uw mentale gezondheid en de stappen die u kunt nemen om er doorheen te komen.

Veelvoorkomende psychische problemen die verband houden met de menopauze

Een somber gevoel tijdens de menopauze
Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld en een somber gevoel. Dit komt omdat oestrogeen, dat uw menstruatiecyclus regelt, ook invloed heeft op serotonine, een chemische stof die gevoelens van welzijn en blijheid bevordert. 
 
Als u een voorgeschiedenis van depressie hebt, herkent u misschien dat een aantal bekende emoties terug naar binnen sluipen, wat eng kan zijn, maar onthoud dat deze gevoelens heel gewoon zijn tijdens de menopauze, ze kunnen worden behandeld en ze zullen overgaan.
 
Gevoelens van angst tijdens de menopauze 
Bepaalde symptomen van de menopauze kunnen angstgevoelens veroorzaken of kunnen ermee gepaard gaan. Opvliegers kunnen aanvoelen als een paniekaanval, omdat ze zowel uw hart sneller kunnen laten kloppen en u een warm en zweterig gevoel kunnen geven. 
 
Tijdens de menopauze hebt u misschien moeite met slapen, en vermoeidheid kan ook een angstgevoel opwekken. 
 
Stemmingswisselingen tijdens de menopauze
Stemmingswisselingen zijn een veel voorkomend symptoom van de menopauze. Dalende oestrogeenspiegels kunnen veranderingen in uw gemoedstoestand veroorzaken en u het gevoel geven dat u minder controle hebt dan u normaal zou willen.
 
Dit kan begrijpelijkerwijs van invloed zijn op hoe u over uzelf denkt, en het kan ook relaties onder druk zetten. Het helpt om open en eerlijk te zijn tegenover uzelf en degenen van wie u houdt over wat u ervaart. Dit kan u helpen deze tijd in uw leven door te komen en kan uw dierbaren helpen om te begrijpen wat u doormaakt.
 
Fysieke factoren van de menopauze die uw stemming kunnen beïnvloeden 
Veel van de lichamelijke symptomen van de menopauze zijn bekend, zoals gewichtstoename, hoofdpijn en gewrichtspijn. Elk van deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat u zich op zelfs de beste momenten somber voelt, dus het is niet verwonderlijk dat ze een impact hebben op uw humeur. Bovendien is er in deze periode altijd een kans op die van invloed kan zijn op de manier waarop u over uzelf denkt, maar hopelijk is dat iets waar wij u mee kunnen helpen.

Uw zelfvertrouwen behouden tijdens de menopauze

Alle gevoelens die we hierboven hebben genoemd, kunnen van invloed zijn op uw zelfvertrouwen en zelfrespect, maar er zijn ook bepaalde dingen die u zelf actief kunt doen om deze gevoelens te beheersen en om u tijdens de menopauze zelfverzekerd te blijven voelen:
  • Om dit te bereiken, bent u al op de goede weg: lees informatie over de menopauze zodat u inzicht krijgt van wat er allemaal in uw lichaam gebeurt en wat u kunt doen om de symptomen van de menopauze te voorkomen en te verlichten, door kennis op te doen leert u begrijpen hoe u de symptomen kunt voorkomen en verminderen.
  • Houd uw stemming in de gaten en probeer patronen te herkennen in hoe u zich voelt. Zorgen bepaalde situaties ervoor dat u zich somber of angstig voelt? Als dit het geval is, probeer deze dan te vermijden.
  • Stel uw nachtrust voorop: Het is misschien moeilijk voor u om tijdens de menopauze een goede nachtrust te hebben, maak dus positieve levensstijlkeuzes om uw slaap te verbeteren. Vermijd zes uur voordat u naar bed gaat het drinken van koffie, thee, fris- of energiedranken, omdat dit kan bijdragen aan de frequentie van urineren en . Stop met roken om stress te beperken.
  • Beperk stress door keuzes zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en het stabiel houden van uw bloedsuikerspiegel. Meditatie kan ook helpen. 
  • Eet een voedzaam dieet: Een gebalanceerd dieet geeft u meer energie, verlaagt stressniveaus en helpt u met een betere nachtrust. Goed eten kan ook zorgen voor een goede darmgezondheid, wat de productie van serotonine kan verbeteren. Onregelmatige en zware menstruatie is een veel voorkomend onderdeel van de perimenopauze en kan leiden tot een risico op ijzertekort, wat kan leiden tot verhoogde gevoelens van vermoeidheid, dus eet voedsel met veel ijzer of neem ijzersupplementen om dit tegen te gaan.
  • Praat met anderen, of dat nu vrienden, familie of andere vrouwen zijn die ook door de menopauze gaan. Vergeet niet dat u niet alleen bent. Overweeg om lid te worden van een Facebook-groep of forum voor extra ondersteuning.
  • De regelmaat en intensiteit van de symptomen zijn voor elke persoon anders. Als u vriendinnen hebt die al ervaringen hebben met de menopauze, wil dat nog niet zeggen dat u die zelfde ervaringen ook zult hebben.
  • Onthoud dat het normaal is om u te voelen zoals u zich voelt, en dat dit iets is dat elke vrouw op een bepaald moment in haar leven zal doormaken. Onthoud dat u veel kunt doen om uw situatie onder controle te krijgen en de symptomen te voorkomen en minimaliseren.
  • Probeer het niet te negeren, omarm het. Deel uw ervaringen met anderen. Het zal u verbazen hoeveel vrouwen, jong en oud, zullen profiteren van uw ervaring en zullen willen horen wat u te zeggen hebt. 
  • Als u incontinentie ervaart tijdens de menopauze, kan het dragen van discrete en effectieve bescherming, zoals TENA Lights-inlegkruisjes met snelle absorptie voldoende zijn voor de gevoelige intieme huid, en u helpen uw zelfvertrouwen te behouden.

Ontvang hulp en ondersteuning tijdens de menopauze

Als gevoelens van angst, een somber gevoel of stemmingswisselingen uw dagelijks leven of uw relaties beïnvloeden, en u hebt het moeilijk, neem dan contact op met uw huisarts. Er is hulp beschikbaar, en u hoeft dit niet alleen te doen. Uw huisarts kan u hormoonvervangende medicatie, andere medicijnen of begeleiding aanbieden om u te helpen tijdens de menopauze.

Verdere informatie