Taal
NL | FR

Soorten licht urineverlies

Er zijn twee belangrijke soorten incontinentie bij vrouwen: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Door te weten met welk soort licht urineverlies je te maken hebt, kun je zo goed mogelijk omgaan met die Oooeps momentjes.

Licht urineverlies vanwege plotselinge inspanning

Stressincontinentie staat ook bekend als inspanningsincontinentie en vormt de meest voorkomende soort urineverlies bij vrouwen. Het gebeurt wanneer het lichaam zich fysiek inspant, bijvoorbeeld bij het niezen, hoesten, lachen of trainen. Stressincontinentie is het gevolg van onvoldoende kracht in de spieren die de blaas gesloten houden, en leidt tot het verlies van kleine hoeveelheden urine.

Licht urineverlies vanwege aandrang

Aandrangincontinentie is een sterke, vaak plotselinge en onbeheersbare aandrang om de blaas te legen. Dit kan om een grote of kleine hoeveelheid gaan en komt vaak vanwege onwillekeurige samentrekking van de blaas. Als je last hebt van aandrangincontinentie stuurt je blaas de verkeerde berichten naar je hersenen, waarmee wordt aangegeven dat het tijd is om naar het toilet te gaan.